Υπό μελέτη θεραπεία για την αντιμετώπιση της ημικρανίας

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 16:11
UPD:16:12
SHUTTERSTOCK

Το AMG 334 είναι ειδικά σχεδιασμένο για την πρόληψη της ημικρανίας, αναστέλλοντας τον υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης-Calcitonin Gene Related Peptide (CGRP), το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση του εξουθενωτικού πόνου της ημικρανίας.

Tης Ανθής Αγγελοπούλου

Μια θεραπεία που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με ασφάλεια την ημικρανία αποτελεί το νέο σκεύασμα της Novartis με την ονομασία AMG 334 το οποίο βρίσκεται σε μελέτες Φάσης ΙΙΙ. Το AMG 334 (erenumab) 70mg χορηγείται υποδόρια με στόχο την πρόληψη της επεισοδιακής ημικρανίας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ημικρανία χαρακτηρίζεται από υποτροπιάζοντα επεισόδια μέτριας έως σοβαρής κεφαλαλγίας με συνήθως παλλόμενο χαρακτήρα, συχνά μονόπλευρης και συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και ευαισθησία στο φως, τον ήχο και τις οσμές.

Όπως λένε, ο ισχυρός πόνος της ημικρανίας δυσκολεύει τη ζωή του κάθε ατόμου μειώνοντας κατά πολύ την ποιότητα που είχε μέχρι να ξεκινήσουν οι πόνοι, ενώ το οικονομικό κόστος για την κοινωνία είναι δυσβάσταχτο. Η ημικρανία δυστυχώς δεν αναγνωρίζεται αμέσως από τον πάσχοντα με αποτέλεσμα πάνω από το 40% των ασθενών να μην λαμβάνει επαρκή θεραπεία καθώς είναι αδιάγνωστοι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ποσοστό περίπου 90% των ατόμων που έχουν διαγνωστεί με ημικρανία πάσχουν από επεισοδιακή ημικρανία, η οποία χαρακτηρίζεται από μια έως 14 ημέρες με ημικρανία ανά μήνα. Το υπόλοιπο 10% πάσχει από χρόνια ημικρανία, η οποία χαρακτηρίζεται από τουλάχιστον 15 ημέρες με ημικρανία τον μήνα, οι οποίοι οκτώ ή περισσότερες ημέρες  διατηρούν τα χαρακτηριστικά της ημικρανίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.

Στη μελέτη με την ονομασία ARISE, συμμετείχαν 557 ασθενείς οι οποίοι εμφάνιζαν από 4-14 μέρες ημικρανία κάθε μήνα με μέσο όρο τις 8 ημέρες ανά μήνα. Μετά την έναρξη της θεραπείας με AMG 334 των 70 mg, υποδορίως μία φορά το μήνα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς αυτοί εμφάνισαν στατιστικά σημαντική μείωση στις ημέρες με ημικρανία ανά μήνα, κατά 2,9 ημέρες.

Το AMG 334 είναι ειδικά σχεδιασμένο για την πρόληψη της ημικρανίας, αναστέλλοντας τον υποδοχέα που σχετίζεται με το γονίδιο του πεπτιδίου της καλσιτονίνης-Calcitonin Gene Related Peptide (CGRP), το οποίο θεωρείται ότι διαδραματίζει καίριο ρόλο στην πρόκληση του εξουθενωτικού πόνου της ημικρανίας.

Όπως ανέφερε Παγκόσμιος Επικεφαλής Ανάπτυξης Φαρμάκου και Διευθυντής Ιατρικού Τμήματος της Novartis, Vasant Narasimhan, οι ασθενείς με επεισοδιακή ημικρανία βιώνουν σημαντικό πόνο, ανικανότητα και σωματική δυσλειτουργία, η οποία μπορεί να διαταράξει την ικανότητά τους να επιτελέσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα της μελέτης ARISE είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές, ειδικά σχεδιασμένες για την πρόληψη της ημικρανίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι το φάρμακο όπως διαφάνηκε και στη μελέτη είναι ασφαλές, με τις πιο συχνά ανεπιθύμητες ενέργειες να είναι λοίμωξη του αναπνευστικού, άλγος στο σημείο της έγχυσης και ρινοφαρυγγίτιδα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων της μελέτης ARISE και τα αποτελέσματα αυτής θα υποβληθούν σε μελλοντικά ιατρικά συνέδρια και σε επιστημονικές δημοσιεύσεις, ενώ, μία ακόμα μελέτη με την ονομασία STRIVE, μια δεύτερη μελέτη Φάσης ΙΙΙ για την επεισοδιακή ημικρανία με στόχο την αξιολόγηση του AMG 334  σε δόσεις 70mg και 140mg για διάστημα 24 εβδομάδων, αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή