​Αναβίωση του πρώτου Tourist Trophy Ψυχικού

Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016 08:20
UPD:08:49
A- A A+

Ο πρώτος αγώνας ταχύτητας μοτοσυκλετών σε «πίστα» που έγινε στη χώρα μας , το «Tourist Trophy Ψυχικού» -όπως είχε ονομαστεί από τους τότε διοργανωτές του- αναβιώνει την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016 από τις 9.30 π.μ., στους δρόμους του Ψυχικού.

Το πρώτο Tourist Trophy Ψυχικού είχε διοργανωθεί τη δεκαετία του 1920, στα πρότυπα του διασημότερου αγώνα μοτοσυκλέτας στον κόσμο, του Tourist Trophy (ΤΤ) που διεξάγεται εδώ και 109  χρόνια στο νησί του Μαν, στην Ιρλανδική Θάλασσα.

Οι διοργανωτές καλούν το κοινό να θαυμάσει από κοντά μερικές από τις πιο ονομαστές μοτοσυκλέτες που θα τρέξουν στην ίδια εκείνη διαδρομή που είχαν τρέξει οι πρωτοπόροι των αγώνων. 

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν κορυφαίες κλασικές μοτοσυκλέτες που δεν βγαίνουν εύκολα στους δρόμους, μεταξύ των οποίων BSA… του 1926, Νιού Ιμπήριαλ του 37, Ζούνταππ του 1933, BMW R 12 του 35, Μπενέλλι, Βελοσέτ, Χάρλεϋ,  Παρίλλα, Χόρεξ, Μότο Γκούτσι του 1930 και άλλες.

Οι διαγωνιζόμενοι θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: η πρώτη για μοτοσυκλέτες  από το 1910 μέχρι και το 1945 και η δεύτερη  από το 1946 μέχρι και το 1968. Παράλληλα, στην Πρώτη Πλατεία θα υπάρχει έκθεση μοτοσυκλετών εποχής.

Η αφετηρία θα βρίσκεται επί της οδού Διαμαντίδου, λίγο πριν την Πρώτη Πλατεία, με κατεύθυνση προς την Λ. Κηφισίας  και οι μοτοσυκλετιστές θα ακολουθήσουν τις οδούς Οίτης, Παπαναστασίου (κυκλικά), αριστερά Διαμαντίδου, Δεύτερη Πλατεία, Διαμαντίδου και τερματισμός . Το συνολικό μήκος είναι 2 χιλιόμετρα και οι αναβάτες θα καλύψουν 10 γύρους.

Οι δύο πρώτοι θα είναι αναγνωριστικοί, ο δε 3ος θα είναι χρονομετρημένος και θα αποτελέσει τη βάση χρονομέτρησης για τους υπόλοιπους επτά γύρους. Κάθε απόκλιση από τον χρόνο του 3ου γύρου πάνω ή κάτω επιφέρει βαθμούς ποινής.  

Η αναβίωση θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ. με το κλείσιμο των δρόμων, ενώ πρώτοι θα ξεκινήσουν οι διαγωνιζόμενοι με τις μοτοσυκλέτες της νεότερης κατηγορίας (1946-1968). Η εκδήλωση υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τη 1 μ.μ. Θα ακολουθήσουν απονομές και άλλα χάπενινγκς.

Τον αγώνα διοργανώνουν ο Δήμος Φιλοθέης - Ψυχικού με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Φιλοθέης Ψυχικού (ΔΗΚΕΦΙΨ) και ο  Πολιτισμικός Οργανισμός Motorcycle Republic (http://motorcyclerepublic.org) που είχε και την ιδέα της αναβίωσης. Ο συγκεκριμένος φορέας είναι υπεύθυνος για τη λειτουργία -εδώ και δύο χρόνια- του «Ελληνικού Μουσείου Μοτοσυκλέτας», του μόνου του είδους του στην Ελλάδα, και θα έχει την κύρια ευθύνη της διοργάνωσης. Είναι μέλος της ΦΙΛΠΑ και της FIVA, υπό την αιγίδα των οποίων διοργανώνεται η Αναβίωση του «1ου ΤΤ ΨΥΧΙΚΟΥ» .   

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή