Κέα: 100 επετειακά χρόνια μνήμης από τη βύθιση των δύο υπερωκεανείων

Ολοκληρώθηκε το 1ο διεθνές συνέδριο και οι θαλάσσιες εκδηλώσεις «100 Years Kea’s Shipwrecks 1916 - 2016»
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2016 15:24

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 1ο διεθνές συνέδριο και οι θαλάσσιες εκδηλώσεις «100 Years Kea’s Shipwrecks 1916 - 2016», μία συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του δήμου Κέας και του Συλλόγου Φίλων Κέας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και της Unesco Hellas.

Αφορμή για το συνέδριο αποτέλεσαν τα εκατό επετειακά χρόνια μνήμης από τη βύθιση των δύο υπερωκεανείων HMHS Britannic και S/S Burdigala. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέα, από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου.  Σε αυτό, συμμετείχαν περισσότεροι από 140 σύνεδροι και δημοσιογράφοι από 13 διαφορετικές χώρες. Οι ομιλητές ήταν αρχαιολόγοι, ιστορικοί, περιβαλλοντολόγοι και δύτες παγκοσμίου βεληνεκούς. 

Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων, με επικεφαλής το σκάφος του Λιμενικού Σώματος, τρεχαντήρια και στολίσκος σκαφών (Flotilla Water Parade) απέδωσαν φόρο τιμής στις ζωές των ατόμων, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια των δυο ναυαγίων. Τις επόμενες ημέρες, η ομάδα εθελοντών δυτών, που υποστηρίχθηκε τοπικά από το Kea Divers, καταδύθηκε στα δυο ναυάγια και τοποθέτησε αναμνηστικές πλάκες για τα 100 χρόνια από τη βύθιση των υπερωκεανείων, αλλά και στη μνήμη του Άγγλου δύτη Carl Spencer, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή σε μια μεγάλη καταδυτική αποστολή του National Geographic, το 2009, στο ναυάγιο του Βρετανικού.

Οι τοποθετήσεις στο συνέδριο ήταν εξαιρετικού ενδιαφέροντος, καθώς αναπτύχθηκαν διαφορετικές πτυχές για τα δυο ναυάγια, όπως τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους και η θέση τους στην ιστορία ως μέρος των μαχών του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου στην περιοχή. Σε αυτό το πλαίσιο, αναλύθηκαν σύγχρονες τεχνικές ανίχνευσης ναυαγίων στον βυθό των ελληνικών θαλασσών.

Εκ μέρους της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ομιλήτρια ήταν η προϊσταμένη κα Αγγελική Σίμωσι. Η κα Μαρία Σαλωμίδη, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών - ΕΛΚΕΘΕ αναφέρθηκε στο θέμα της βιοποικιλότητας των δύο ναυαγίων και σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως «τα ναυάγια, σήμερα, φιλοξενούν στον βυθό περισσότερη ζωή απ’ ό,τι όταν έπλεαν». Ο κ. Δημήτρης Γκαλών, ιστορικός ναυαγίων και δύτης, τόνισε πως «τα ναυάγια, από σωρούς σιδερικών, μπορούν να γίνουν αποτέλεσμα ιστορικών ντοκουμέντων».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, σχολίασε: «το συνέδριο για τα ναυάγια της Κέας, για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι μια ευκαιρία να μιλήσουμε για τις χαμένες ευκαιρίες αυτής της χώρας. Πρέπει, επιτέλους, να σπάσουμε τον κύκλο των χαμένων ευκαιριών, και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εργάζεται γι’ αυτό εντατικά, μεθοδικά και με σχέδιο. Μόνο, έτσι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα αδιέξοδα, που συσσώρευσαν καταστροφικές πολιτικές και χαμένες ευκαιρίες δεκαετιών. Βρισκόμαστε εδώ για ένα γεγονός μεγάλης ιστορικής σημασίας, την ώρα που ο - ανιστόρητος και στρυμωγμένος από την αδιέξοδη πολιτική του - Ταγίπ Ερντογάν, απειλεί τα νησιά μας. Τα νησιά μας που στέκονται όρθια απέναντι στις προκλήσεις της εποχής και στέλνουν το μήνυμα στο ελληνικό κράτος, να υλοποιήσει, επιτέλους, τις πολιτικές αυτές, που θα δώσουν χρόνο, ανάσες, θέσεις εργασίας και προοπτική στη νησιωτική Ελλάδα και, κατ' επέκταση, στη χώρα μας».

Ο δήμαρχος Κέας, κ. Γιάννης Ευαγγέλου, υπογράμμισε πως «η επιτυχία αυτής της διοργάνωσης κέντρισε το ενδιαφέρον όχι μόνο των επισκεπτών, αλλά και των κατοίκων του νησιού» και τόνισε ότι «μετά από αυτήν την επιτυχημένη συνδιοργάνωση, θα συνεχίσουμε όλοι τη συζήτηση για τα ναυάγια της Κέας και, κυρίως, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας με τις απαραίτητες υποδομές για την αξιοποίηση όλων των ναυαγίων, που βρίσκονται στη θάλασσα της Κέας».

Τέλος, ο κ. Βύρων Ρηγινός, πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Κέας, τόνισε πως «η αξιοποίηση όλων των ναυαγίων της περιοχής είναι ιδιαίτερα σημαντική για τη δημιουργία του καταδυτικού προφίλ της Κέας, με απώτερο στόχο το νησί να αναδειχθεί σαν ένας παγκόσμιος και μοναδικού ενδιαφέροντος καταδυτικός προορισμός. Είμαστε περήφανοι για τη μεγάλη επιτυχία του συνεδρίου».

Η όλη η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγλου αυτοδύτη Carl Spencer, προς τιμήν του οποίου θεσμοθετήθηκε ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών, με στόχο την αρωγή των αριστούχων αποφοίτων μαθητών του Ενιαίου και του Τεχνικού Λυκείου Κέας.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή