Ρωσία: Πολύ αποτελεσματικοί οι βομβαρδισμοί μας στο Χαλέπι

Διαψεύδει ότι βομβαρδίζει νοσοκομεία
Δευτέρα, 03 Οκτωβρίου 2016 19:57
UPD:20:04
REUTERS/ABDALRHMAN ISMAIL

Η Μόσχα, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήττει νοσοκομεία, αρνείται κάθε ευθύνη της στον βομβαρδισμό (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η Μόσχα χαιρέτισε τη Δευτέρα την «μεγάλη αποτελεσματικότητα» των αεροπορικών επιδρομών της στη Συρία, ιδίως στο Χαλέπι που έχει χαρακτηριστεί από τον ΟΗΕ «κόλαση επί της Γης», διαψεύδοντας ταυτόχρονα ότι έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία ή σχολεία, όπως την κατηγορεί η Δύση, η συριακή αντιπολίτευση και αραβικές χώρες.

«Ουσιαστικά εμποδίσαμε τους τρομοκράτες να υψώσουν τη μαύρη σημαία τους πάνω από τη Δαμασκό», ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria-Novosti. «Από αυτήν την άποψη, η συμμετοχή μας είναι άκρως αποδοτική, ιδίως τώρα που η κατάσταση στο Χαλέπι έχει επιδεινωθεί», συνέχισε, εκτιμώντας ότι η επέμβαση της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας βοήθησε ώστε να αποφευχθεί το απόλυτο χάος στη χώρα.

Η Ρωσία, που επενέβη στρατιωτικά στον πόλεμο της Συρίας στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, στηρίζει αυτήν την περίοδο, με αεροπορικά πλήγματα, τις δυνάμεις του συριακού καθεστώτος που προσπαθούν να ανακαταλάβουν το ανατολικό Χαλέπι, περιοχή που ελέγχεται από τους αντάρτες.

Το μεγαλύτερο νοσοκομείο του ανταρτοκρατούμενου Χαλεπιού μπήκε στο στόχαστρο δύο φορές την περασμένη εβδομάδα. Η Μόσχα, η οποία διαψεύδει κατηγορηματικά ότι πλήττει νοσοκομεία, αρνείται κάθε ευθύνη της στον βομβαρδισμό.

«Οι κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία βομβάρδισε ιατρικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία ή σχολεία, είναι όλες αβάσιμες», υπογράμμισε ο κ. Γκατίλοφ.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη μη κυβερνητική οργάνωση Συριακή Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (SAMS), το νοσοκομείο M10, το μεγαλύτερο στο ανατολικό Χαλέπι, καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς τη Δευτέρα.

«Το νοσοκομείο δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με το προσωπικό και τους γιατρούς, δεν είναι δυνατόν να επιδιορθωθούν οι ζημιές. Φοβόμαστε ότι το κτήριο θα καταρρεύσει, φοβόμαστε για το προσωπικό», ανέφερε σε ανακοινωσή της η SAMS.

Από τον βομβαρδισμό σκοτώθηκαν τρεις εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τη SAMS ή δύο, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο που έκανε λόγο για άλλον έναν «παγιδευμένο στα συντρίμμια».

Οι γιατροί χρησιμοποιούν κωδικές ονομασίες για τα νοσοκομεία, για λόγους ασφαλείας.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή