Αυστραλία: Έρευνα για την κακοποίηση παιδιών σε κέντρο κράτησης

Τετάρτη, 27 Ιουλίου 2016 06:46
UPD:07:25
REUTERS/STRINGER

«Όπως και όλοι οι Αυστραλοί, είμαι βαθιά συγκλονισμένος - σοκαρισμένος, και έχω μείνει άναυδος από τις εικόνες κακομεταχείρησης των παιδιών» δήλωσε ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ (φωτ. αρχείου). 

A- A A+

Έρευνα στην μεταχείριση παιδιών υπό κράτηση διέταξε χθες ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ, μετά από την δημοσιοποίηση ενός βίντεο που δείχνει φύλακες να χρησιμοποιούν δακρυγόνα σε έφηβους φυλακισμένους και να δένουν ένα μισόγυμνο παιδί, με το κεφάλι καλυμμένο σε κουκούλα, σε μια καρέκλα.

Το βίντεο με την κακοποίηση έξι παιδιών Αβοριγίνων σε κέντρο κράτησης εφήβων ξεσήκωσε θύελλα νέων αντιδράσεων για την μεταχείριση των Αβοριγίνων, αυτόχθονων κατοίκων της χώρας, από το το κράτος, και τα υψηλά ποσοστά φυλάκισής τους.

Το αυστραλιανό κανάλι ABC μετέδωσε αργά τη Δευτέρα βίντεο που επίσης δείχνει φρουρούς να γδύνουν αγόρια σε κέντρο κράτησης της Βόρειας Επικράτειας της Αυστραλίας, να τα αρπάζουν από το λαιμό και να τα πετάνε μέσα σε κελιά.

«Όπως και όλοι οι Αυστραλοί, είμαι βαθιά συγκλονισμένος - σοκαρισμένος, και έχω μείνει άναυδος από τις εικόνες κακομεταχείρησης των παιδιών» είπε ο Τέρνμπουλ στο ραδιόφωνο του ABC, καθώς ανακοίνωνε την σύσταση ανώτατης επιτροπής της κυβέρνησης που θα ερευνήσει το θέμα.

Τα αποσπάσματα βίντεο που έδειξε το κανάλι ABC από το Κέντρο Κράτησης Νέων "Don Dale" στο Ντάργουιν γυρίστηκαν μεταξύ του 2010 και του 2014. Σύμφωνα με δικηγόρο που αντιπροσωπεύει τα αγόρια, και τα έξι αγόρια που έχουν υποστεί κακοποίηση κατάγονται από Αβορίγινες.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή