Το σησάμι σύμμαχος των γυναικών για καλή υγεία και ομορφιά

Παρασκευή, 22 Ιουλίου 2016 11:27
UPD:11:27
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Journal of Medicinal Food» αποδεικνύει την ευεργετική δράση του σησαμιού στην καλή μας διάθεση και όχι μόνο.  

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μελέτη αυτή, η οποία έγινε σε πειραματόζωα που είχαν συμπτώματα κατάθλιψης, έδειξε ότι η συστηματική χορήγηση συστατικών του σησαμιού, όπως η σησαμόλη, είχε στον οργανισμό αντίστοιχη δράση με τα  αντικαταθλιπτικά φάρμακα. Επιπλέον, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ασβέστιο και μαγνήσιο αλλά και θειαμίνη και τρυπτοφάνη, το σησάμι μπορεί να συμβάλει στην παραγωγή σεροτονίνης, που βοηθά στο να χαλαρώνουμε, αλλά και να έχουμε ένα βαθύ και ξεκούραστο ύπνο.

Αναλύοντας τη μελέτη με την ευεργετική δράση του σησαμιού ο Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κ. Γιάννης Χρύσου, επισημαίνει ότι ανήκει στα προϊόντα – συμμάχους των γυναικών καθώς βοηθά σε πολλά γυναικεία «προβλήματα».

Για παράδειγμα στο προεμμηνορησιακό σύνδρομο, καθώς περιέχει βιταμίνη Β6, ασβέστιο, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βοηθούν στην καλύτερη μυϊκή λειτουργία και χαλάρωση, μειώνοντας τους πόνους που αντιμετωπίζουν αρκετές γυναίκες τις τελευταίες ημέρες πριν την περίοδο. Ιδανικά, συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση σησαμιού ή προϊόντων του ή αλλιώς η τακτική κατανάλωση τους μετά την ωορρηξία και έως την έλευση της περιόδου.

Επιπροσθέτως βοηθά το δέρμα και τις ρυτίδες. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο Τμήμα Χημείας Τροφίμων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το σησάμι παρουσιάζει έντονη αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ συμβάλλει στην προστασία της επιδερμίδας από τις ακτίνες UV. Παράλληλα, η υψηλή περιεκτικότητα του σε λιπαρά οξέα και σε αντιοξειδωτικά συστατικά, συμβάλλουν στην ομαλή ενυδάτωση της επιδερμίδας και την προστασία της από οξειδωτικούς παράγοντες. Έτσι μπορεί να συμβάλει στην καθυστέρηση εμφάνισης ρυτίδων και άλλων σημείων γήρανσης.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που ο αρχαίος αυτός σπόρος όπως επισημαίνει ο κ. Χρύσου, αναγνωρίζεται από όλους, ως ένας σημαντικός σύμμαχος των γυναικών για να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, την πιθανή εμφάνιση κατάθλιψης αλλά και τη γήρανση.

Κλείνοντας ο κ. Χρύσου σημειώνει ότι το σησάμι, σύμφωνα με ισχυρά ερευνητικά δεδομένα, μπήκε στη λίστα των τροφίμων κατά του καρκίνου αλλά και για την αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή