F.T.: Έρευνα στο σπίτι πρώην στελέχους της UBS

Τρίτη, 19 Ιουλίου 2016 10:58
UPD:11:32
EPA/ENNIO LEANZA

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι και πως στο εν λόγω πρώην στέλεχος δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 

A- A A+

Έρευνα στην κατοικία πρώην στελέχους της τράπεζας UBS πραγματοποίησαν στις 4 Ιουλίου οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με τους Financial Times.  

Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι κατασχέθηκαν ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έγγραφα και ψηφιακοί δίσκοι και πως στο εν λόγω πρώην στέλεχος δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. 

Η έρευνα αποτελεί μέρος της πανευρωπαϊκής προσπάθειας εντοπισμού κεφαλαίων που βρίσκονται σε ελβετικές τράπεζες και δεν έχουν φορολογηθεί. Η εφημερίδα συμπληρώνει ότι σε αυτή συμμετέχουν ενεργά οι ελληνικές αρχές.

Βασίζεται σε πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς από υποκατάστημα της UBS στη Γενεύη που περιλαμβάνονται σε CD το οποίο οι γερμανικές αρχές αγόρασαν το 2012 και στη συνέχεια κοινοποίησαν το περιεχόμενό του στην Αθήνα.

Η ελληνική έρευνα στηρίζεται στη διασταύρωση αριθμών λογαριασμών και ημερομηνιών γέννησης ατόμων που περιλαμβάνονται στη λίστα που περιήλθε στην κατοχή των γερμανικών αρχών και σε αρχεία μεταφοράς χρημάτων στο εξωτερικό που διαθέτουν οι ελληνικές αρχές.

Οι φοροελεγκτές έχουν καταρτίσει λίστα 1.000 ύποπτων για φοροδιαφυγή φοροφυγάδων, ανέφεραν στην εφημερίδα άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης, προσθέτοντας ότι κάποιοι έχουν ήδη συμφωνήσει σε διακανονισμούς.

Οι ελεγκτές διερευνούν επίσης τον ρόλο της UBS και των τραπεζιτών της και ελπίζουν ότι θα αποκτήσουν πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία λογαριασμών από τα γραφεία της στη Ζυρίχη και το Λουγκάνο και από τη δραστηριότητά της στο Λουξεμβούργο και τη Σιγκαπούρη.

Η UBS είχε ανακοινώσει νωρίτερα τον Ιούλιο ότι της ζητήθηκε από τις ελβετικές αρχές να παραδώσει πληροφορίες σε σχέση με έναν αριθμό λογαριασμών που ανήκουν σε Γάλλους φορολογούμενους κατόπιν αιτήματος από το Παρίσι. Η τράπεζα πρόσθεσε ότι «αναμένει κι άλλες χώρες να υποβάλουν παρόμοια αιτήματα». Πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τους νέους κανόνες που θα ισχύσουν από το επόμενο έτος όλες οι ελβετικές τράπεζες θα είναι υποχρεωμένες να μοιράζονται φορολογικές πληροφορίες.

Όλγα Γεροβασίλη: Οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα

Με αφορμή το δημοσίευμα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό, να χτυπήσει αποφασιστικά τη διαφθορά και τη διαπλοκή σε αυτόν τον τόπο.

Παρατήρησε ακόμη ότι η υπόθεση που αποκαλύπτουν οι F.T. σχετικά με τις πρακτικές της τράπεζας UBS και των στελεχών της στην Ελλάδα, είναι ακόμα μία περίπτωση στην οποία οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα έχοντας ως γνώμονα την απόδοση δικαιοσύνης.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεσμεύεται ότι η ελληνική πολιτεία «θα αξιοποιήσει όλους τους διαύλους επικοινωνίας καθώς και την τεχνογνωσία άλλων χωρών που έχουν πετύχει απτά αποτελέσματα στη μάχη απέναντι στην αυθαιρεσία των τραπεζικών ιδρυμάτων καθώς και αυτήν των επιφανών πελατών τους που επιλέγουν να φοροδιαφεύγουν».

«Είναι επίσης σαφές ότι το ελληνικό Δημόσιο επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματος του, προς πάσα κατεύθυνση. Διότι η χώρα και οι πολίτες της δεν μπορούν να είναι διαρκώς όμηροι των κυκλωμάτων της διαφθοράς», συμπληρώνει.

Ακόμη, κατά την κ. Γεροβασίλη, «όπως στις περιπτώσεις των ήδη γνωστών λιστών, Λαγκάρντ και Μπόργιανς, οι ελληνικές αρχές θα πράξουν τα δέοντα και με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον».

Τέλος, αναφέρει ότι η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης «η οποία αμερόληπτα και ανεξάρτητα, θα εξετάσει το σύνολο των στοιχείων και των πιθανών παραβάσεων που προκύπτουν από αυτά».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή