Πρέσβης Κίνας: Πάντα αξιόπιστος εταίρος η Ελλάδα

Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 00:32
UPD:00:36
INTIME NEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η συμφωνία της Cosco με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς είναι επωφελής για το ελληνικό λιμάνι, είπε ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Ζοού Ξιαόλι, σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, την Πέμπτη, κάνοντας λόγο για «λαμπρό παράδειγμα ελληνο-κινεζικής συνεργασίας». «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η Ελλάδα ήταν πάντα ένας αξιόπιστος εταίρος της Κίνας εντός της Ε.Ε.», τόνισε.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο Κινέζος πρέσβης εξέφρασε την έκπληξή του για την επιστολή της Cosco.

Ερωτηθείς για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, ο κ. Ζοού Ξιαόλι είπε «ότι είναι γεμάτος προσδοκίες και αυτοπεποίηση» για την επικείμενη άφιξη του πρωθυπουργού Τσίπρα στην Κίνα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται την Κίνα μεταξύ 2 και 6 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ.

Αναφερόμενος στις εργασίες της επίσκεψης, ο πρέσβης είπε ότι οι δυο ηγέτες θα εκδώσουν κοινή δήλωση που θα αντανακλά τα αποτελέσματα των συνομιλιών. Οι δύο πλευρές θα πραγματοποιήσουν το Δεύτερο Ελληνο-Κινεζικό Φόρουμ Ναυτιλιακής Συνεργασίας και θα υπογράψουν επίσης μια σειρά από συμφωνίες συνεργασίας για τις επενδύσεις, τα χρηματοοικονομικά, τη ναυτιλία, την επιστήμη και την τεχνολογία, τον πολιτισμό, τον τουρισμό, προκειμένου να οικοδομήσουν πλατφόρμες για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Η Ελλάδα μετατρέπεται σε σημαντικό κόμβο πάνω στην ζώνη "Belt and Road" και το έργο Cosco στον Πειραιά έχει καταστήσει την Ελλάδα ένα βασικό συνδετικό κρίκο μεταξύ του θαλάσσιου δρόμου του μεταξιού και του δρόμου του μεταξιού στην Ξηρά», είπε ο πρέσβης αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική της Κίνας.

Παράλληλα είπε ότι υπάρχουν τέσσερα σημαντικά υπόβαθρα σε αυτή την επίσκεψη:

  1. Το 2016 σηματοδοτεί την 10η επέτειο της συνολικής στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της Κίνας και την Ελλάδα.
  2. Η Cosco επεκτείνει μια αμοιβαία επωφελή και «win-win» συνεργασία με την Ελλάδα, μέσω του ΟΛΠ.
  3. Το περιφερειακό τοπίο στο οποίο βρίσκεται Ελλάδα υφίσταται βαθιές αλλαγές και προσαρμογές.
  4. Η στρατηγική ανάπτυξης «Ζώνη και Δρόμος» (Belt and Road) επεκτείνεται σταθερά προς την Ευρώπη.

Ο κ. Ζοού Ξιαόλι ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και πως οι γειτονικές περιοχές έχουν πληγεί από παράγοντες που προκαλούν αστάθεια, όπως ο πόλεμος, οι πρόσφυγες, και η τρομοκρατία. «Αυτό έχει ενισχύσει τον ρόλο της Ελλάδα ως άγκυρα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ανατολική Μεσόγειο,» είπε.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί ιδανικό εταίρο για την Κίνα στην ναυτική συνεργασία. Ο πρέσβης παράλληλα εξήρε την ικανότητα της Ελλάδας να διευκολύνει τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών.

«Οι ελληνο-κινεζικές σχέσεις διανύουν μια σημαντική περίοδο στρατηγικών ευκαιριών. Οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν μια καλύτερη κατανόηση και αντίληψη αυτών των ευκαιριών για να "βαδίσουν θαρραλέα προς τα εμπρός, για αμοιβαίο όφελος και "win-win" αποτελέσματα», δήλωσε ο πρέσβης της Κίνας.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή