«Νew narratives»: η ιστορία που πλάθει αναπόφευκτα ο νους μας

Χορευτική παράσταση της Γεωργίας Βαρδαρού, στην Πειραιώς 260, στις 2 και 3 Ιουλίου
Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 08:15

Το «Νew narratives» είναι ο κοινός χώρος μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης.

A- A A+

Σαν ένας κοινός χώρος μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης, η παράσταση της χορεύτριας - χορογράφου Γεωργίας Βαρδαρού, με τίτλο «New narratives», παρουσιάζεται στην Πειραιώς 260, στις 2 και 3 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ.

Είμαστε εκ φύσεως αφηγητές, που πλάθουμε ιστορίες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Λέμε καλημέρα. Ίσως, καλησπέρα και, σίγουρα, καληνύχτα. Και θέλοντας να δούμε τη ζωή μας ως σύνολο, φτιάχνουμε ιστορίες ζωής. Αλλά δεν μπορούν όλα να εξιστορηθούν, οι λέξεις δεν αρκούν. Είναι πάρα πολλά αυτά, που ξεφεύγουν ερμηνείας. Το να κατανοεί κανείς το αφηρημένο μπορεί να γίνει το μέσο, για να νιώσει την καθημερινότητά του, έναν χορό ή το νόημα της ζωής.

Το «Νew narratives» είναι ο κοινός χώρος μεταξύ αφήγησης και αφαίρεσης. Από τη μία, είναι η γλυκιά σιγουριά της διήγησης και, από την άλλη, η διαρκής ροή των εφήμερων κινήσεων που εμφανίζονται και εξαφανίζονται. Το «Νew narratives» είναι η ιστορία που πλάθει αναπόφευκτα ο νους μας. Το «Νew narratives» είναι η υπερβατικότητα, που ο νους μας απολαμβάνει.

Σε πολλά διεθνή πρότζεκτ και παραστάσεις

Η Γεωργία Βαρδαρού αποφοίτησε από την Κρατική Σχολή Ορχηστρικής Τέχνης και συνέχισε τις σπουδές της στη σχολή PARTS στις Βρυξέλλες. Έπειτα, ξεκίνησε να συνεργάζεται με διεθνείς χορογράφους και να συμμετέχει ως χορεύτρια σε πολλά διεθνή πρότζεκτ και παραστάσεις χορού. Στη συνέχεια, άρχισε να εστιάζει σε προσωπικές της δουλειές.

Ασχολήθηκε με το ερευνητικό πρότζεκτ «Hardcore Research on Dance» και δημιούργησε ένα σόλο, το οποίο προέκυψε από αυτή την έρευνά της. Σε απάντηση, ο Marc Vanrunxt και ο Salva Sanchis δημιούργησαν γι’ αυτήν από ένα σύντομο σόλο. Και τα δύο αυτά κομμάτια παρουσιάστηκαν ως ένα ενιαίο σόλο, με τον τίτλο «Trigon». Συνεχίζοντας στην ερευνητική κατεύθυνση που ακολούθησε για το σόλο της σχετικά με την «προσωπική κίνηση» και τις καταβολές της, δημιούργησε το πρώτο ομαδικό της κομμάτι, με τίτλο «Phenomena».

Αυτήν την περίοδο, περιοδεύει με το νέο της ομαδικό κομμάτι «New narratives» και, ως χορεύτρια, με την ομάδα Rosas, στην πιο πρόσφατη παραγωγή της Anne Teresa De Keersmaeker «Golden hours (As you like it)». Ζει και εργάζεται στις Βρυξέλλες, και η δουλειά της είναι παραγωγή της ομάδας Kunst/Werk (K/W). Η παράσταση είναι μια συμπαραγωγή της Kunst/Werk με το Φεστιβάλ Αθηνών και φορείς από όλη την Ευρώπη.

Συντελεστές

Χορογραφία: Γεωργία Βαρδαρού, χορός: Elizaveta Penkóva, Zoltán Vakulya, Γεωργία Βαρδαρού, Sue - Yeon Youn, ζωντανή μουσική - σχεδιασμός ήχου: Gašper Piano, σχεδιασμός φωτισμού: Salva Sanchis, τεχνική επιμέλεια: Thomas Vermaercke - Ελένη Χαϊδεμενάκη, φωτογραφίες - βιντεοσκόπηση: Ξενοφώντας Βαρδαρός, παραγωγή: Kunst/Werk συμπαραγωγή: STUK Kunstencentrum (Leuven, B), C - mine (Genk, B), Athens & Epidaurus Festival (Athens, GR), Pact Zollverein (Essen, D), MDT (Stockholm, SE). Αυτή η παραγωγή είναι μέρος του (DNA) Departures and Arrivals και υποστηρίζεται από το  Creative Europe Program of the European Commission. Με την υποστήριξη της επιχορήγησης από τη Φλαμανδική Κοινότητα.

Πληροφορίες

Πειραιώς 260 (Χώρος Η): Πειραιώς 260 - Ταύρος, τηλ.: 210 9282900. Διάρκεια παράστασης: 85 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 20 ευρώ, φοιτητικό: 10 ευρώ, άνεργοι - ΑΜΕΑ: 5 ευρώ.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή