Ο Κ. Βήτα σε μια απρόσμενη συνάντηση με το ρεμπέτικο

Στη Στέγη, στις 3 και 4 Ιουνίου, και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 13 Ιουνίου
Παρασκευή, 03 Ιουνίου 2016 07:10
A- A A+

Σε μια απρόσμενη συνάντηση, ο εξέχων δημιουργός της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, ο Κωνσταντίνος Βήτα, συνομιλεί για πρώτη φορά με το ρεμπέτικο, στη συναυλία με τίτλο «Σάλα σάλα - Το ρεμπέτικο της Μαρίκας Παπαγκίκα και της Σωτηρίας Μπέλλου, αλλιώς…».

Η ιδιαίτερη αυτή μουσική συνομιλία του Κ. Βήτα θα  πραγματοποιηθεί στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, στις 3 και 4 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ, και, κατόπιν, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στις 13 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ.

Δύο ξεχωριστές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του

Το «Σάλα σάλα» εστιάζει στη μουσική ιστορία, που έγραψαν, τον περασμένο αιώνα, δύο σημαντικές μορφές του ρεμπέτικου, η Σωτηρία Μπέλλου (1921 - 1997) και η Μαρίκα Παπαγκίκα (1890 - 1943), δύο μεγάλες κυρίες της ελληνικής μουσικής και δύο ξεχωριστές μουσικές φωνές που σημάδεψαν τη ζωή του Κ. Βήτα.

Μετά από έναν χρόνο έρευνας για το ρεμπέτικο και διαδρομές σε μονοπάτια που είχαν τραγουδήσει αυτές οι δύο σπουδαίες εκπρόσωποί του, ο Κ. Βήτα, μαζί με τον Ανδρέα Αγγελιδάκη και τον Άγγελο Πλέσσα, δημιούργησαν μια νέα ανάγνωση του ρεμπέτικου. Μια απροσδόκητη μουσική συνεύρεση, γεμάτη χρώματα και μνήμες των πρώτων ακουσμάτων του Κ. Βήτα στο οικογενειακό του περιβάλλον.

«Σαν φθαρμένα χρώματα μιας υδατογραφίας»

«Αγάπησα το ρεμπέτικο, και οι ήχοι του με συνοδεύουν πάντα, σαν φθαρμένα χρώματα μιας υδατογραφίας. Χρώματα, αλλά και στοιχεία που με βοηθούν να συνδέομαι με την αληθινή ζωή, τον πόνο, τη χαρά και τον άνθρωπο μέσα μου και γύρω μου» εξηγεί ο Κωνσταντίνος Βήτα. «Τα τραγούδια αυτά είναι σαν μια πηγή, μια φλέβα, όπου ένα αληθινό αίσθημα διαπερνά τα πάντα, μια εσωτερική κατάληψη που κυριεύει κάποιον και τον οδηγεί να αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις. Ένας προορισμός που οδηγεί στην επιστροφή, στην αγκαλιά της μάνας. Ένας άνθρωπος που χάθηκε στην πορεία του, αλλά και οι ακρότητες που επιζητούν να ενωθούν.

Σε αυτό το σημείο, αισθάνθηκα πως θέλω να ανοίξω μια είσοδο και να συνομιλήσω με δύο μορφές του ρεμπέτικου, τη Μαρίκα Παπαγκίκα και τη Σωτηρία Μπέλλου. Μια προσέγγιση στον κόσμο του πρώιμου ρεμπέτικου, μέσα από τα παραδοσιακά τραγούδια της Σμύρνης και τον απόηχο που άφησαν οι επιρροές τους στην Αθήνα του ’40. Μέσα από αυτές τις δύο φωνές, τις δύο σκιές, θέλησα να απεικονίσω το πρόσωπο της συντριβής, της χαράς, ένα πλοίο που ακόμη ταξιδεύει μέσα μας, μια κρυφή ανέλπιστη χαρά, ένα θλιμμένο χαμόγελο, τον άνθρωπο - ένα παιδί χωρίς οικογένεια. Το ρεμπέτικο, ένα γιαπί που μπάζει, ένα σπίτι μέσα μας».

Συντελεστές

Καλλιτεχνική και εικαστική επιμέλεια: Ανδρέας Αγγελιδάκης -  Άγγελος Πλέσσας, μουσική: Κ. Βήτα, τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα -  Κ. Βήτα, σχεδιασμός φωτισμών: Γιώργος Τέλλος, χειρισμός φωτισμών: Ανδρέας Κούρτης, ηχοληψία: Γιάννης Λαμπρόπουλος, concept - σχεδιασμός: Αφροδίτη Παναγιωτάκου - Νίκος Αθανασόπουλος, οργάνωση παραγωγής: Γιάννης Μητρούδης -  Ερωδιός live, παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Παίζουν οι μουσικοί: Χρήστος Αλεξάκης: πιάνο -  farfisa, Αλέκος Βουλγαράκης: ηλεκτρική κιθάρα, Κώστας Γιαννίρης: ηλεκτρικό μπάσο, Παναγιώτης Τσεκούρας: theremin.

Πληροφορίες

Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση: λεωφ. Συγγρού 107 - Αθήνα, τηλ.: 210 9005800. Στη συναυλία, γίνεται χρήση καπνού και στροβοσκοπικών φωτισμών (strobe lights). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 45, 36, 28, 25, 18  ευρώ, μειωμένο ή μικρή παρέα (5 - 9 άτομα): 36, 29, 23, 20, 14 ευρώ, μεγάλη παρέα (10+ άτομα): 34, 27, 21, 19, 13 ευρώ, ΑΜΕΑ - άνεργοι: 5 ευρώ, συνοδός ΑΜΕΑ: 10 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμείο Στέγης (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 21:00), καταστήματα: Γερμανός και ΟΤΕshop, Ιανός οδού Σταδίου, Παπασωτηρίου (στα καταστήματα Πανεπιστημίου, Mall Μαρούσι, Κηφισιά, McArthur Glen), τηλεφωνικά:  210 9005800, γραμμή Φίλων της Στέγης: 213 0178200 (Δευτέρα - Κυριακή: 9:00 - 20:00), ηλεκτρονικά: η υπηρεσία print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή