Σουηδία: Πιο κοντά στην πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα

Ο προϋπολογισμός του 2016 προβλέπει την επένδυση 500 εκατομμυρίων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Κυριακή, 29 Μαΐου 2016 20:45
UPD:20:45
EPA/PATRICK PLEUL
A- A A+

Η Σουηδία καλύπτει το 52% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών από ανανεώσιμες πηγές, με την επίτευξη του στόχου της κυβέρνησης για πλήρη απεξάρτηση από τον άνθρακα έως το 2020 να μοιάζει ολοένα και πιο πιθανή.

Το 2015, ο Σουηδός πρωθυπουργός Γκόραν Πέρσον, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ηνωμένα Έθνη, είχε παρουσιάσει το φιλόδοξο σχέδιό του για τη διαμόρφωση της σκανδιναβικής χώρας σε «ένα από τα πρώτα κράτη πρόνοιας του κόσμου χωρίς ορυκτά καύσιμα».

Από το 2013 η εξάρτηση της Σουηδίας από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται σταθερά κάθε χρόνο, με την κυβέρνηση να έχει θέσει ως στόχο την πλήρη κατάργηση των ορυκτών καυσίμων μέχρι το έτος 2020. Η προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια υποστηρίζεται από σημαντικές επενδύσεις, με περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ να διατίθενται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Άλλες χώρες που ηγούνται παγκοσμίως στη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι η Λετονία με ποσοστό 37%, η Φινλανδία με 36,8%, η Αυστρία με 32,9% και η Δανία με 27,8%. Η Ελλάδα ακολουθεί τον κοινοτικό στόχο για την επίτευξη του 20% έως το 2020, αλλά η οικονομική κρίση έχει επιβραδύνει τα σχέδια για το σταδιακό κλείσιμο των ιδιαίτερα ρυπογόνων μονάδων λιγνίτη, με την κυβέρνηση το 2015 να προχωρά στη συνέχιση της διαδικασίας αδειοδότησης μίας πέμπτης τέτοιας μονάδας στην Πτολεμαΐδα.

Εξάλλου, η Ινδία, με το απεριόριστο δυναμικό ηλιακής ενέργειας, έχει θέσει ένα φιλόδοξο στόχο για την παραγωγή του 40% της συνολικής ισχύος της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030, ωστόσο σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόνο 15%.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή