Κακουργηματικές διώξεις για επισφαλή δάνεια της PROBANK

Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016 13:20
UPD:13:20
EUROKINISSI/ΒΑΙΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ
A- A A+

Ποινική δίωξη για κακουργηματική απιστία άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε περισσότερους από 70 υπαλλήλους και στελέχη της Τράπεζας PROBANK. 

Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα, την περίοδο 2004 - 2011 χορηγήθηκαν δάνεια σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα χωρίς εγγυήσεις, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία που αγγίζει τα 64 εκ. ευρώ.

Τον Ιούλιο του 2013 η τράπεζα σταμάτησε να λειτουργεί. Έναν χρόνο αργότερα στην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου φθάνει μία ανώνυμη καταγγελία,  στην οποία αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι η PROBANK  χορηγούσε επισφαλή δάνεια τα οποία ζημίωσαν την περιουσία της Τράπεζας.

Η εισαγγελέας δίνει εντολή για διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, την οποία αρχικά ανέλαβε ο επίκουρος εισαγγελέας Διαφθοράς  Γιάννης Δραγάτσης.

Ο εισαγγελικός λειτουργός κάλεσε τον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί κατ' αντιπροσωπευτικό δείγμα σε έλεγχο των 50 μεγαλύτερων επισφαλών δανείων της PRO,  τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% των δανειακών χορηγήσεων. Στη συνέχεια του ζητήθηκε να συντάξει σχετική έκθεση η οποία να αναφέρει εάν τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας σχετικά με τη χορήγηση των δανείων αυτών, αν διασφαλίστηκε  η περιουσία της, αν υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και αν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Μετά την έρευνα ανέλαβε ο εισαγγελέας Σπύρος Παππάς. Από τις εκθέσεις του ειδικού εκκαθαριστή που παραδίδονται στον εισαγγελέα στα τέλη του 2015, αναδεικνύονται στοιχεία που δείχνουν ότι τα δάνεια που ελέγχθηκαν στην πλειοψηφία τους ήταν επισφαλή, καθώς χορηγήθηκαν χωρίς εξασφαλίσεις.

Σύμφωνα με τον ειδικό εκκαθαριστή, τα 36 από τα 50 δάνεια που ελέγχθηκαν δειγματοληπτικά ήταν επισφαλή, με τη ζημία της Τράπεζας να υπολογίζεται σε τουλάχιστον 63,8 εκ. ευρώ.

Όπως σημειώνουν εισαγγελικές πηγές, κατά την ανάκριση δεν αποκλείεται να προκύψουν και άλλα επισφαλή δάνεια, καθώς ο έλεγχος της προκαταρκτικής έρευνας ήταν δειγματοληπτικός. 

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή