Τη νίκη της Ουκρανίας στην Eurovision χαιρέτισε ο Ποροσένκο

Κυριακή, 15 Μαΐου 2016 09:48
UPD:15:48
REUTERS/HANDOUT

O Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Τη νίκη της χώρας του στο διαγωνισμό της Eurovision, με ένα τραγούδι που αναφερόταν στη μαζική απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν το 1944, χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο.

«Ναι!!! Μια εμφάνιση και μια νίκη απίστευτη! Όλη η Ουκρανία σας λέει ένα μεγάλο ευχαριστώ Τζαμάλα», έγραψε ο Ποροσένκο σε μήνυμά του στο Twitter.

Τα συγχαρητήριά του στην Τζαμάλα εξέφρασε και ο πρωθυπουργός Βολοντίμιρ Γκρόισμαν μέσω Twitter και ευχήθηκε «δόξα στην Ουκρανία».

Η 32χρονη τραγουδίστρια που ανήκει στη μουσουλμανική μειονότητα των Τατάρων της Κριμαίας κέρδισε χθες στην Eurovision με το τραγούδι που ερμήνευσε με τίτλο "1944", το οποίο αναφέρεται στην μαζική απέλαση από τις δυνάμεις του Ιωσήφ Στάλιν των Τατάρων της Κριμαίας εκείνη τη χρονιά.

«Όταν φτάνουν ξένοι/ Μπαίνουν στα σπίτια σας/ Σας σκοτώνουν όλους και λένε/ Δεν είμαστε ένοχοι, όχι ένοχοι», λέει η πρώτη στροφή του τραγουδιού.

Όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι μνήμες από τον ξεριζωμό των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν αναβίωσαν με την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014: Τάταροι μαχητές τέθηκαν υπό κράτηση ή είδαν να γίνονται έρευνες στα σπίτια τους.

Η Ρωσία είχε διαμαρτυρηθεί σχετικά με τη συμμετοχή της Ουκρανίας στον διαγωνισμό λόγω των «πολιτικών» υπαινιγμών του τραγουδιού αυτού, σε αντίθεση με τον κανονισμό της Eurovision που απαγορεύει «τους στίχους, τη γλώσσα ή τις χειρονομίες πολιτικού ή παρεμφερούς χαρακτήρα». Ωστόσο οι υπεύθυνοι της Eurovision έκριναν ότι οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν «ιστορικό» χαρακτήρα και επικύρωσαν τη συμμετοχή του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή