Ερώτηση Ν. Μαριά στην Ευρωβουλή για την Ηλεκτρονική

Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 16:37
UPD:16:38
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

O ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς (φωτογραφία αρχείου).

A- A A+

Γραπτή ερώτηση σχετικά με την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου για την Προσαρμογή στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) ώστε να συνεισφέρει στην αποζημίωση των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους μετά από την απόφαση πτωχεύσεως της Ηλεκτρονικής Αθηνών κατέθεσε στην Ευρωβουλή ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς.

Απευθυνόμενος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει ότι η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε «κατόπιν ακυρώσεως του επιχειρηματικού πλάνου που είχε συναποφασιστεί  με τράπεζες, προμηθευτές και μετόχους τον Απρίλιο του 2015, κυρίως λόγω της επιβολής ελέγχου κεφαλαίων (capital controls) στις ελληνικές τράπεζες και καθώς οι δύο μεγάλοι ανταγωνιστές της εν λόγω εταιρείας στον κλάδο των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων ανήκουν σε πολυεθνικούς ομίλους και συνεπώς δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας».

Καθώς όμως η ενεργοποίηση του ΕΤΠ προϋποθέτει απολύσεις άνω των 500 εργαζομένων, ο κ. Μαριάς διευκρινίζει ότι, αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι αφενός η απόλυση 450 υπαλλήλων της Ηλεκτρονικής Αθηνών, αφετέρου «εκατοντάδων άλλων εργαζομένων σε προμηθευτές της επιχείρησης που επίσης ζημιώνονται, χωρίς να είναι βέβαιη η αποζημίωσή τους».

Συνεπώς, ο Νότης Μαριάς ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει άμεσα τη συνεισφορά του ΕΤΠ στην αποζημίωση των 500 και πλέον εργαζομένων που απολύθηκαν από την Ηλεκτρονική Αθηνών και τους προμηθευτές της μετά την κήρυξη της πτώχευσης, εφόσον υπάρξει σχετικό αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης.

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή