Προσφυγικό: Ερώτηση Δ. Παπαδημούλη στην Κομισιόν για καθυστερήσεις στη βοήθεια της Ε.Ε.

Τετάρτη, 20 Απριλίου 2016 11:19
UPD:11:20
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Μεγάλες καθυστερήσεις στη βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού διαπιστώνει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ερώτησή του προς την Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει, τη στιγμή που η Κομισιόν φαίνεται να έχει ζητήσει περίπου 400 διερμηνείς, ως σήμερα έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 37. Παράλληλα, ενώ έχουν ζητηθεί από την Κομισιόν 472 υπάλληλοι για να στελεχώσουν υπηρεσίες και δομές στην Ελλάδα, μόνο 31 έχουν σταλεί. Επίσης, η Κομισιόν έχει ζητήσει 1500 άτομα για προσωπικό ασφαλείας και δυστυχώς μέχρι στιγμής έχουν σταλεί μόνο 339.

Επικαλούμενος τα παραπάνω στοιχεία, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κάνει λόγο για ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε τεχνική βοήθεια.

Ο κ. Παπαδημούλης ρωτά την Κομισιόν κατά πόσο ισχύουν οι προαναφερθείσες ελλείψεις και ζητά περαιτέρω στοιχεία αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και την πορεία στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα, στη βάση όσων έχουν αποφασιστεί.

Παράλληλα, ζητά από την Κομισιόν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το σχέδιό της «να καλύψει άμεσα αυτά τα κενά, ώστε να υλοποιηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Ελλάδας».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαβεβαιώνει πως η υλοποίηση της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας προχωράει κανονικά. Ωστόσο όπως προκύπτει από στοιχεία για την δράση της Ευρωπαϊκής Αρχής φύλαξης συνόρων και ακτών, οι ελλείψεις τόσο σε ανθρώπινο προσωπικό όσο και σε τεχνική βοήθεια, είναι μεγάλες και οι ρυθμοί κάλυψής τους αργοί.

Πιο συγκεκριμένα, και ενώ έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή περίπου 400 διερμηνείς, ως σήμερα έχουν σταλεί στην Ελλάδα μόνο 37. Αντίστοιχα έχουν ζητηθεί από την Επιτροπή 472 υπάλληλοι για να στελεχώσουν τις υπηρεσίες και τις δομές στην Ελλάδα, και μόνο 31 έχουν σταλεί σε Ελλάδα και Τουρκία. Τέλος η Επιτροπή έχει ζητήσει 1500 άτομα ώστε να στελεχώσουν το προσωπικό ασφαλείας αλλά μόνο 339 έχουν μέχρι στιγμής σταλεί από τα κράτη-μέλη.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, που δυσκολεύουν την εφαρμογή μιας ούτως ή άλλως προβληματικής συμφωνίας, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Είναι αληθή τα παραπάνω στοιχεία; Μπορεί η Επιτροπή να παρέχει επιπλέον στοιχεία και χρονοδιάγραμμα για την πορεία της στελέχωσης των υπηρεσιών και δομών στην Ελλάδα, με βάση όσα έχουν αποφασιστεί;

2. Πώς σχεδιάζει η Επιτροπή να καλύψει άμεσα αυτά τα κενά, ώστε να υλοποιηθούν πλήρως οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της Ελλάδας;

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή