Απεργία πείνας και δίψας από τη Σαβτσένκο στις ρωσικές φυλακές

Τετάρτη, 06 Απριλίου 2016 12:18
UPD:12:20
REUTERS/STRINGER

Η Νάντια Σαβτσένκο, η οποία έχει γίνει εθνικό σύμβολο στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, άρχισε την απεργία και απαίτησε την άμεση επιστροφή της στην Ουκρανία (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Η πιλότος της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο, η οποία καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 χρόνων για συνέργεια σε φόνο, σταμάτησε την Τετάρτη να δέχεται τροφή και υγρά ώστε να ασκήσει πίεση στις ρωσικές αρχές για την επιστροφή της στην Ουκρανία.

Η απεργία πείνας και δίψας της κ. Σαβτσένκο ήταν αναμενόμενη. Η 34χρονη βουλευτής του ουκρανικού κοινοβουλίου - εξελέγη ενώ κρατείτο στη Ρωσία - είχε ανακοινώσει ότι θα σταματούσε να λαμβάνει τροφή και νερό μόλις επιβεβαιωνόταν επίσημα η έναρξη της έκτισης της ποινής της, την οποία ανακοίνωσε την Τρίτη δικαστήριο του Ντονέτσκ, στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Η Νάντια Σαβτσένκο, η οποία έχει γίνει εθνικό σύμβολο στην αντιπαράθεση της Ουκρανίας με τη Ρωσία, άρχισε την απεργία και απαίτησε την άμεση επιστροφή της στην Ουκρανία, σύμφωνα με επιστολή που ανήρτησε στο Facebook ο εκ των δικηγόρων της Μαρκ Φεϊγκίν.

Είχε κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 80 ημέρες από τον Δεκέμβριο του 2014 έως τον Μάρτιο του 2015. Στις αρχές Μαρτίου του 2016 είχε σταματήσει να λαμβάνει τροφή και υγρά για επτά ημέρες.

Έπειτα από δίκη η οποία διήρκεσε έξι μήνες και η οποία επιδείνωσε τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, η Νάντια Σαβτσένκο καταδικάστηκε στις 22 Μαρτίου σε 22 χρόνια φυλάκιση, καθώς η ρωσική Δικαιοσύνη την έκρινε ένοχη για συνέργεια στη δολοφονία, τον Ιούνιο του 2014, δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή