Αυστραλία: Ψηφίστηκαν οι μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο

Ανοίγει ο δρόμος για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2016 08:37
UPD:08:40
REUTERS/STRINGER

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Γερουσία καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο των μικρών κομμάτων στο κοινοβούλιο, μέσω κοινών συμφωνιών επί του ποσοστού των ψήφων. 

A- A A+

Μεταρρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο ενέκρινε η Γερουσία στην Αυστραλία μετά από μία μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία διήρκησε περισσότερο από 28 ώρες, δρομολογώντας ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ μπορεί πλέον να προκαλέσει τη διάλυση των δύο νομοθετικών σωμάτων του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με κεντρική πολιτική επιδίωξη τον τερματισμό της παρούσας κοινοβουλευτικής θητείας της Γερουσίας.

Τόσο οι ανεξάρτητοι Γερουσιαστές, όσο και Γερουσιαστές των μικρών κομμάτων, οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις εκλογές του 2013. εναντιώθηκαν στην εφαρμογή κεντρικών προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης. Έτσι, η κυβέρνηση Τέρνμπουλ δεν μπόρεσε να προωθήσει αλλαγές που αυξάνουν το κόστος στην εκπαίδευση και στην υγεία, αλλά και περιορισμούς στο σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Οι μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν από τη Γερουσία καθιστούν δυσκολότερη την είσοδο των μικρών κομμάτων στο κοινοβούλιο, μέσω κοινών συμφωνιών επί του ποσοστού των ψήφων. Έτσι, οι μεταρρυθμίσεις δίνουν - σύμφωνα με τον Τέρνμπουλ - μια πιο άμεση μορφή στην εκλογή των Γερουσιαστών, ανοίγοντας το δρόμο για την ψήφιση του πακέτου των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που προωθούσε η κυβέρνησή του.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή