Βραζιλία: Αρνείται να παραιτηθεί η Ρούσεφ

Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 23:35
UPD:23:43
REUTERS/UESLEI MARCELINO

Η κ. Ρουσέφ απάντησε έμμεσα στον Αέσιου Νέβες, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που την κάλεσε αυτή την εβδομάδα να υποβάλει παραίτηση.

A- A A+

Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ απέρριψε την Παρασκευή τις εκκλήσεις αντιπάλων της να παραιτηθεί, εν μέσω της πολιτικής θύελλας που έχει ξεσπάσει στη χώρα λόγω σκανδάλου διαφθοράς.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να ζητάει την παραίτηση μιας νόμιμα εκλεγμένης προέδρου», δήλωσε η κ. Ρουσέφ και πρόσθεσε ότι «δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», ενώ κατηγόρησε τους αντιπάλους τους ότι προκαλούν πολιτική κρίση που ζημιώνει τη βραζιλιάνικη οικονομία.

Η κ. Ρουσέφ απάντησε έμμεσα στον Αέσιου Νέβες, έναν από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, που την κάλεσε αυτή την εβδομάδα να υποβάλει παραίτηση.

Η κεντροαριστερή πολιτικός, η οποία επανεξελέγη με μικρή διαφορά το 2014, κατηγόρησε τους πολιτικούς της αντιπάλους για την πολιτική κρίση η οποία, όπως τόνισε, έχει πλήξει την οικονομία της Βραζιλίας —που συρρικνώθηκε κατά 3,8% του ΑΕΠ πέρυσι και βρίσκεται στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 25 ετών. Δήλωσε επίσης πως ο υπουργός Οικονομικών Νέλσον Μπαρμπόσα δεν θα αντικατασταθεί.

Κόμματα της αντιπολίτευσης προσπαθούν να ανατρέψουν τη Ρουσέφ, τόσο διαμέσου των προσπαθειών τους να κινηθεί διαδικασία αποπομπής της από το Κογκρέσο, όσο και διαμέσου των προσπαθειών να ακυρωθεί η επανεκλογή της, επειδή φέρεται να είχε χρησιμοποιήσει χρήματα από το κύκλωμα που εμπλέκεται στο σκάνδαλο της Petrobras, για να χρηματοδοτήσει την προεκλογική της εκστρατεία.

Οι κατηγορίες για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες που απαγγέλθηκαν σε βάρος του μέντορά της και προκατόχου της στην προεδρία (2003-2010), του Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, βάθυναν ακόμα περισσότερο την κρίση.

Η κ. Ρουσέφ έκρινε στις δηλώσεις της πως το ένταλμα σύλληψης του Λούλα που ζητήθηκε από εισαγγελείς της πολιτείας Σάου Πάουλου την Πέμπτη δεν έχει νομική βάση. Απέφυγε να επιβεβαιώσει δημοσιεύματα στον Τύπο σύμφωνα με τα οποία θα προσφέρει μια θέση στην κυβέρνησή της στον Λούλα ώστε να του προσφέρει εν μέρει τουλάχιστον ασυλία από την έρευνα για την υπόθεση διαφθοράς. Ωστόσο, η πρόεδρος είπε πως θα ήταν «μεγάλη της τιμή» ο Λούλα να ενταχθεί στην κυβέρνησή της.

Η αντιπολίτευση έχει καλέσει σε διαδηλώσεις την Κυριακή σε όλη τη χώρα, για να ασκηθεί πίεση στην Ρουσέφ να παραιτηθεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή