Μόλις 22 πρόσφυγες πέρασαν τα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ την Παρασκευή

Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου 2016 15:57
UPD:16:12
REUTERS/YANNIS BEHRAKIS

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ.

A- A A+

Μόλις 22 είναι οι πρόσφυγες στους οποίους επετράπη η διέλευση στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής την Παρασκευή, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της ΠΓΔΜ. Μεταξύ των προσφύγων ήταν 15 από τη Συρία και επτά από το Ιράκ.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ κρατούν κλειστό το σημείο διέλευσης προσφύγων στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδας - ΠΓΔΜ από την Πέμπτη, επειδή, όπως αναφέρουν ανεπίσημα, η Σερβία δεν δέχεται πρόσφυγες από την ΠΓΔΜ.

Οι σερβικές αρχές σημειώνουν ότι θα επιτρέψουν και πάλι τη διέλευση μόλις η Κροατία άρει τους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κροατία θέλει να επιστρέψουν στη Σερβία περίπου 300 Αφγανοί, τους οποίους όμως αρνείται να δεχτεί η Σερβία.

Την ίδια στιγμή, περίπου 700 πρόσφυγες από το Αφγανιστάν βρίσκονται εγκλωβισμένοι εδώ και μία εβδομάδα στο Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφος της.

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι η σοβαρή αυτή εμπλοκή με τη διέλευση προσφύγων οφείλεται στο ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόφαση σχετικά με τι θα γίνει με τους Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί σε χώρες της «βαλκανικής οδού».

Εδώ και μία εβδομάδα η ΠΓΔΜ, η Σερβία και η Κροατία δεν επιτρέπουν τη διέλευση σε Αφγανούς, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 1/3 των προσφύγων που μέσω βαλκανικών χωρών κατευθύνονται προς την Κεντρική Ευρώπη και κυρίως προς τη Γερμανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς δήλωσε την Παρασκευή ότι η Κροατία ενημέρωσε τη Σερβία ότι θα δέχεται περιορισμένο αριθμό προσφύγων, που δεν θα ξεπερνάει τους 500 ημερησίως.

Η απόφαση αυτή, ανέφερε ο κ. Στεφάνοβιτς, αναγκάζει τη Σερβία να ακολουθήσει την ίδια τακτική επιτρέποντας την διέλευση από την ΠΓΔΜ μόνο σε 500 πρόσφυγες καθημερινά.

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην Ειδομένη

Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να βρίσκεται η κατάσταση στην Ειδομένη, καθώς τουλάχιστον 5.500 πρόσφυγες αναμένουν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας στα Διαβατά ανέρχεται στους 2.000.

Στους 20.000 ο αριθμός των προσφύγων στην Ελλάδα

Στους 20.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αριθμός που ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί.

EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Στο Σχιστό φιλοξενούνται 1.200 άνθρωποι.

Τα κέντρα φιλοξενίας της Αττικής έχουν υπερπληρότητα σε πρόσφυγες. Συγκεκριμένα:

  • στο Ελληνικό φιλοξενούνται 2.000 άτομα,
  • στον Ελαιώνα 1.200,
  • στο Σχιστό 1.200 
  • στο λιμάνι του Πειραιά υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 1.150 πρόσφυγες 
  • στο νέο κέντρο φιλοξενίας των Διαβατών βρίσκονται 2.000 πρόσφυγες.

Μειωμένες ροές στα Δωδεκάνησα

Σημαντική μείωση εμφανίζουν οι προσφυγικές ροές στα Δωδεκάνησα, κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή τη στιγμή στα Δωδεκάνησα φιλοξενούνται 585 πρόσφυγες και μετανάστες, εκ των οποίων οι 486 στη Λέρο, οι 78 στην Κω και οι 27 στην Κάλυμνο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή