«Δύο Σέρβοι όμηροι τζιχαντιστών νεκροί» σε αμερικανική επιδρομή στη Λιβύη

Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016 09:00
UPD:16:06
Reuters/DADO RUVIC

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούκσιτς δήλωσε πως οι δύο Σέρβοι υπήκοοι, ονόματι Σλαντιάνα Στάνκοβιτς και Γιόβιτσα Στέπιτς, υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, «σκοτώθηκαν στις εκρήξεις και προφανώς μιλάμε για αμερικανικές επιδρομές».

A- A A+

Δύο Σέρβοι, οι οποίοι είχαν απαχθεί τον περασμένο Νοέμβριο στη Λιβύη έχασαν τη ζωή τους χθες σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή εναντίον στρατοπέδου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους, όπως ανακοίνωσε χθες το Βελιγράδι. Η πληροφορία αυτή ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ΗΠΑ.

Η Ουάσιγκτον από την πλευρά της ανακοίνωσε πως 50 άνθρωποι βρήκαν τον θάνατο από την επιδρομή, που η αναγνωρισμένη από τη διεθνή κοινότητα κυβέρνηση της Λιβύης χαρακτήρισε «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίες του Λιβυκού Κράτους».

Στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Αλεξάντρ Βούκσιτς δήλωσε πως οι δύο Σέρβοι υπήκοοι, ονόματι Σλαντιάνα Στάνκοβιτς και Γιόβιτσα Στέπιτς, υπάλληλοι του ΥΠΕΞ, «σκοτώθηκαν στις εκρήξεις και προφανώς μιλάμε για αμερικανικές επιδρομές». «Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κρίση με ομήρους την οποία αντιμετωπίζουμε. Οι συμπολίτες μας θα είχαν απελευθερωθεί, εάν δεν είχαν χάσει τη ζωή τους», πρόσθεσε ο Βούτσιτς.

Όπως τόνισε ο Σέρβος πρωθυπουργός οι σοροί του Στάνκοβιτς, που ήταν υπεύθυνος πληροφοριών της σερβικής πρεσβείας στη Λιβύη και του οδηγού του Στέπιτς, θα επαναπατρισθούν αύριο Δευτέρα.

«Οι δυνάμεις παρατηρούσαν επί πολλές εβδομάδες το συγκεκριμένο στρατόπεδο εκπαίδευσης και κατά τη στιγμή των επιδρομών κανένα στοιχείο δεν συνηγορούσε την παρουσία πολιτών σε αυτό», δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του Αμερικανικού Πενταγώνου Πίτερ Κουκ. «Προς ώρας δεν έχουμε κάποια πληροφορία που να υποδηλώνει ότι ο θάνατός τους προκλήθηκε από τα εναέρια πλήγματα της αμερικανικής αεροπορίας».

Οι δύο Σέρβοι είχαν απαχθεί στις 8 Νοεμβρίου στην παραλιακή πόλη Σαμπράθα, που θεωρείται σημείο συγκέντρωσης των ισλαμιστών μαχητών και είχαν μεταφερθεί στη συνέχεια σε στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, 70 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή