Αλ. Τσίπρας: Λαϊκή επιταγή να βάλουμε τέλος στη διαπλοκή

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 21:03
UPD:12/02/2016 01:38
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Η σημερινή συνεδρίαση αποδεικνύει ποιοι επιδιώκουν να μπει τάξη στην ασυδοσία στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο της χώρας και ποιοι επιχειρούν να εμποδίσουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της και να προχωρήσει στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι στήθηκε ένα σύστημα διαπλοκής, στο οποίο μέσα ενημέρωσης που έχουν μόνο ζημιές, δανειοδοτούνται από τράπεζες με στόχο να στηρίζουν πολιτικά χρεοκοπημένες κυβέρνησεις και κόμματα, με αντάλλαγμα κυβερνητικές διευκολύνσεις σε παράλληλες επιχειρηματικές δράσεις των ιδιοκτητών ΜΜΕ. 

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Ο λαός μας έδωσε σαφή εντολή και στήριξη για να συγκρουστούμε με τα συμφέροντα και με αυτό το κατεστημένο, τόνισε ο Πρωθυπουργός και καταφέρθηκε με δριμύτητα εναντίον κομμάτων της αντιπολίτευσης που κυβέρνησαν, λέγοντας ότι εκείνες έστησαν το σύστημα της διαπλοκής.

Σήμερα βρισκόμαστε στο εξής παράδοξο, είπε ο Πρωθυπουργός, έρχεστε όλοι εσείς που συγκροτήσατε το πλέγμα της διαπλοκής, που κάνετε πλάτες σε όλους αυτούς, ακόμα και τώρα προσπαθείτε να τους κάνετε πλάτες, όπως και με τη λίστα Λαγκάρντ. «Έρχεστε τώρα και κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνετε ότι ο λαός έχει ψηφίσει τρεις φορές για να αλλάξουν τα πράγματα σε αυτόν τον τόπο. Και σαν να μη φθάνει αυτό πουλάτε και εκδούλευση σε κάποιους κυρίους, προσπαθώντας να μας εμποδίσετε, ότι δήθεν με την προσπάθειά σας να μην συγκροτηθεί το ΕΣΡ, αλλά δεν θα μας εμποδίσετε, εμείς θα βάλουμε τέλος στη διαπλοκή και τη διαφθορά είτε το θέλετε είτε δεν το θέλετε, είναι λαϊκή επιταγή».

Σε τρεις συνεδριάσεις, η Νέα Δημοκρατία είπε ότι δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός, πρόκειται για ένα είδος θεσμικής εκτροπής γιατί η μη συναίνεση οδηγεί σε βραχυκύκλωμα τους θεσμούς, πρόσθεσε.

Ξεκινάμε τον διαγωνισμό για τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας, επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι αν πηγαίναμε σε διαγωνισμό με απεριοριστο αριθμό αδειών, όλες οι προσπάθειες θα έβγαιναν άγονες. Πρόσθεσε ότι με βάση τα ευρωπαϊκα δεδομένα οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε είναι πολλές. 

Η Ελλάδα ευρωπαϊκή χώρα θα παραμένει, ευρωπαϊκή μπανανία δεν θα επιτρέψουμε να γίνει, τόνισε, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία. 

«Η εντολή ήταν να καθαρίσουμε τις εστίες της ανομίας των ολιγαρχών»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε εν συνεχεία ότι η εντολή «ήταν να καθαρίσουμε τις εστίες της ανομίας των ολιγαρχών που πλούτισαν στην πλάτη του λαού». «Μιλώ για την SIEMENS που έδινε ποσοστό στα κόμματα και τα στελέχη τους, για τα θαλασσοδάνεια που έδιναν οι τράπεζες και πλήρωνε ο λαός. Και αυτοί τα υπερκέρδη τους τα τοποθέτησαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Γι’ αυτό όταν έρχονταν στοιχεία σε τράπεζας του εξωτερικού οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ φρόντιζαν να τα κρύβουν σε συρτάρια», εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

«Θυμάμαι τον Σαμαρά που έλεγε για τον στενό του συνεργάτη που βρέθηκε με αφορολόγητα χρήματα στο εξωτερικό και αναγκάσθηκε να πληρώσει, «μακάρι να είχαμε 10 Παπασταύρου». Ε, λοιπόν, όχι 10, 110 θα πληρώσουν», συμπλήρωσε.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αν για κάτι θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανείς είναι ότι αργήσαμε». Εξήγησε επίσης ότι στόχος ήταν να οριστούν συναινετικά τα μέλη του ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα. «Στην αρχή σεβαστήκαμε το επιχείρημα της ΝΔ ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρώσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες. Φρονώ ότι από κάποιους στη ΝΔ το επιχείρημα ήταν ειλικρινές. Μόλις όμως εξελέγη ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε με τερτίπια να εμποδίσει την συγκρότηση του ΕΣΡ», συμπλήρωσε.

 «Εσείς που το καλοκαίρι μας λέγατε ότι θέλετε να μείνουμε Ευρώπη, θέλω να σας ρωτήσω “στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ηλίθιοι που έχουν περιορισμένο αριθμό αδειών;”», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, τόνισε ότι αν ο συνταγματικός νομοθέτης ήθελε το ΕΣΡ να κάνει τον διαγωνισμό, θα το όριζε καθαρά. «Και δεν το έκανε» πρόσθεσε και τόνισε ότι «δεν έχουμε παρά μία επιλογή: να τηρήσουμε το Σύνταγμα και την λαϊκή επιταγή βάση της οποίας έχουμε εκλεγεί».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας προανήγγειλε ότι, εφόσον δεν ζητήσει η Νέα Δημοκρατία ονομαστική ψηφοφορία, θα τη ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ «για να καταγραφεί η στάση όλων».

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή