Π. Κουρουμπλής: Να θέσουμε τα θέματα του μπόνους και του αριθμού των βουλευτών

Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016 17:42
UPD:21:00
SOOC/Alexandros Michailidis

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει μια ποιοτική παρέμβαση. «Να δούμε τι θα γίνει με τις περιφέρειες, θα το ανοίξουμε αυτό το θέμα; Θα τις σπάσουμε, θα τολμήσουμε;» διερωτήθηκε (φωτ. αρχείου).

A- A A+

«Μέσα στο 2016 πρέπει με ανοιχτές και απροκατάληπτες διαδικασίες να θέσουμε τα θέματα. Το μπόνους, τις περιφέρειες, τη μείωση του αριθμού των βουλευτών», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Αθήνα 9.84» για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Όπως ανέφερε, έχει ήδη μιλήσει με τον Πρωθυπουργό και έχει σκεφτεί το πνεύμα που πρέπει να έχει ο νέος νόμος, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτός ο νέος εκλογικός νόμος θα φέρει νέα ήθη».

Ο κ. Κουρουμπλής συμπλήρωσε πως «το θέμα είναι εάν η πρωτοβουλία θα έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά και εάν θα επιχειρήσει να απαντήσει σε ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να κάνει με την αποχή του 40% της ελληνικής κοινωνίας, η οποία αποστρέφει το πρόσωπό της -και κυρίως νέοι και ικανοί άνθρωποι που θα μπορούσαν να έχουν ουσιαστικό ρόλο-, στα δημόσια πράγματα».

Ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει μια ποιοτική παρέμβαση. «Να δούμε τι θα γίνει με τις περιφέρειες, θα το ανοίξουμε αυτό το θέμα; Θα τις σπάσουμε, θα τολμήσουμε;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Όλοι αυτοί οι μεταρρυθμιστές, που τους ακούω μέχρι σήμερα, επανειλημμένα έφερναν τη διάταξη στη Βουλή και υπήρχε ένας από μηχανής θεός και έπαιρνε πίσω τη διάταξη, γιατί έπρεπε η Β' Αθηνών να παραμείνει, για να εξυπηρετεί συγκεκριμένους πολιτικούς κύκλους, είτε στο ΠΑΣΟΚ, είτε στη Ν.Δ.».

Τόνισε δε ότι ανάμεσα στα αιτήματα της κοινωνίας βρίσκονται τα ζητήματα του μπόνους, των περιφερειών και του αριθμού των βουλευτών, ενώ εξήγησε ότι «δεν θα κάνουμε τίποτα που θα έχει μέσα το στοιχείο του αιφνιδιασμού», προσθέτοντας ότι θα προηγηθεί διάλογος με τα κόμματα, τους φορείς και την κοινωνία.

Εξάλλου, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ο κ. Κουρουμπλής στάθηκε στην ανάγκη να «σπάσουν», όχι μόνο η Β΄ Αθηνών, αλλά όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες που έχουν πάνω από 6 βουλευτές, διότι όπως τόνισε «ήταν τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Πάνω από 6 βουλευτές εκλέγονται στις περιφέρειες Β΄ Αθηνών (44), στην Α΄ Θεσσαλονίκης (16), στο νομό Αττικής (15), στην Α΄ Αθηνών (14), στην Β΄ Θεσσαλονίκης (9), στην Β΄ Πειραιώς, στους νομούς Αχαΐας, Ηρακλείου και Λαρίσης (από 8) και στο νομό Αιτωλοακαρνανίας (7).

Στο τραπέζι, είπε ο υπουργός, είναι ακόμα το μπόνους των 50 εδρών, οι θητείες των βουλευτών και ο εξορθολογισμός στη διανομή των εδρών που λαμβάνουν τα κόμματα ανά εκλογική περιφέρεια. «Όσα συμβαίνουν σήμερα είναι εκτρώματα. Η ΝΔ που είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει βουλευτή π.χ. στην Καβάλα, στην Κομοτηνή ή στην Πιερία», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή