Αντ. Σαμαράς και Αλ. Παπαδόπουλος στην παρουσίαση του βιβλίου «Έξι προεδρικά πορτραίτα»

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 23:54
UPD:26/11/2015 00:02
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Οι Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Ν. Χατζηκωστής, Αλέκος Παπαδόπουλος και Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης στην παρουσίαση του βιβλίου.

A- A A+

«Να κάνεις ό, τι πρέπει για να προχωρήσουμε σε εκλογές με σοβαρότητα και ενότητα», είπε ο ανέφερε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απευθυνόμενος στον μεταβατικό πρόεδρο της Ν.Δ. Γιάννη Πλακιωτάκη, ξεκινώντας την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή «Έξι προεδρικά πορτρέτα», σε αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών το βράδυ της Τετάρτης. 

Λίγο πιο πριν, ο κ. Σαμαράς είχε πει τις ίδιες λέξεις «ενότητα και σοβαρότητα» στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν στην είσοδο του κτιρίου, αρνούμενος να απαντήσει σε οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, ενώ κατά την έξοδό του, παρά τις πιεστικές ερωτήσεις αρκέστηκε να πει, ότι «αυτές οι δύο λέξεις τα λένε όλα».

Αναφερόμενος στο βιβλίο, το οποίο αποτελεί όπως είπε μια μαρτυρία του συγγραφέα Κ. Χατζηκωστή, ο οποίος έζησε τους έξι Κύπριους προέδρους τα τελευταία 50 χρόνια, ως δικηγόρος, δημοσιογράφος, εκδότης, τόνισε ότι «η Κύπρος αποτελεί μια πληγή στην ψυχή του Ελληνισμού, αλλά και το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα». 

Έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στην τριμερή σχέση Ελλάδας – Κύπρου - Ισραήλ καθώς και στην αντίστοιχη Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου, λέγοντας ότι είναι οι νέες πολύτιμες σταθερές που αναδεικνύονται στην περιοχή, ενώ χαρακτήρισε την Κύπρο και την Ελλάδα «προπύργια σταθερότητας». Τόνισε δε την ενεργειακή διάσταση αυτών των συνεργασιών προσθέτοντας ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Μιλώντας για τις σχέσεις με την Τουρκία, είπε ότι μπορούν να συνυπάρχουν ομαλές σχέσεις με τη γείτονα, παράλληλα με την υποστήριξη του εθνικού μας συμφέροντος. Το βιβλίο, τόνισε ο κ. Σαμαράς είναι ένα μήνυμα για αγώνα. 

Ο πρώην υπουργός Αλ. Παπαδόπουλος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι σήμερα διακυβεύεται το μέλλον της Κύπρου και της Ελλάδας, με τον Ελληνισμό να πληγώνεται «και με δική μας ευθύνη». Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., είπε ότι τελικά η ένωση έγινε σε υπερεθνικό οργανισμό, αλλά όχι στο νησί, υπογραμμίζοντας ότι «αποτύχαμε να εκμεταλλευτούμε το ευρωπαϊκό περιβάλλον». 

Ο κ. Παπαδόπουλος ζήτησε από Ελλάδα και Κύπρο μια νέα στρατηγική, η οποία θα λαμβάνει υπ’ όψιν τα νέα δεδομένα και θα οδηγήσει σε μια επίλυση του ζητήματος ώστε η Κύπρος να μετατραπεί από αδυναμία σε δύναμη της Ελλάδας. 

Ο κοσμήτορας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρ. Γιαλουρίδης, τάχθηκε κατά της διζωνικής δικοινοτικής λύσης αλλά και κατά της τρέχουσας ειρηνευτικής διαδικασίας, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος κινδυνεύει να χάσει την ταυτότητά της. 

Στην εκδήλωση την οποία έκλεισε ο συγγραφέας, ήταν παρόντες από τη Ν.Δ. ο προεδρεύων του κόμματος Γιάννης Πλακιωτάκης, καθώς και Αδ. Γεωργιάδης, Κ. Γκιουλέκας, Β. Οικονόμου, Π. Παναγιωτόπουλος, ενώ το παρών έδωσαν ο πρέσβης της Κύπρου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, διπλωμάτες και ακαδημαϊκοί.  Η έκδοση του βιβλίου έγινε από τον Εκδοτικό Οίκο Γερμανός.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή