Κυπριακό και σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αναστασιάδη - Στάινμαϊερ

Στη Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 17:13
UPD:17:22
EPA/STRINGER

Στιγμιότυπο από τη συνάντησή του Φρανκ – Βάλτερ Στάινμάεϊρ με τον Νίκο Αναστασιάδη.

A- A A+

Το Κυπριακό, οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. και διάφορα περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ – Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Επί τάπητος τέθηκαν και τα πρόσφατα γεγονότα στη Γαλλία, καθώς όπως επισήμανε ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο κ. Στάινμαϊερ βρισκόταν στο Παρίσι κατά τη διάρκεια των τρομοκρατικών επιθέσεων - ήταν μάλιστα στο γήπεδο, όπου γινόταν ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία.

Σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Ε.Ε., ο Κύπριος εκπρόσωπος υποστήριξε ότι η Άγγελα Μέρκελ, όταν ήταν στην Τουρκία, αναφέρθηκε στο κεφάλαιο 17 που αφορά στην οικονομική και νομισματική πολιτική, ενώ υπενθύμισε ότι ακολούθησε συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με την Γερμανίδα Καγκελάριο στην Ισπανία, στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ.

«Οι θέσεις μας είναι ξεκάθαρες. Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Τουρκία. Υπάρχουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις, υπάρχει το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, οι κατά καιρούς αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που καθορίζουν ξεκάθαρα το πώς μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Άρα, εναπόκειται στην ίδια την Τουρκία να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες, έτσι ώστε να προχωρήσει η πορεία της προς την Ευρώπη», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή