Απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Ευάγγελος Μαχαίρας

Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015 14:55
UPD:15:02
ΔΣΑ
A- A A+

Απεβίωσε σε ηλικία 97 ετών, ο πρώην πρόεδρος του ΔΣΑ Ευάγγελος Μαχαίρας.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας διατέλεσε πρόεδρος του ΔΣΑ τη περίοδο 1981-1984. Πρωτοεκλέχθηκε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών το 1964. Μετά τη πτώση της χούντας, το 1977 είχε εκλεγεί Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Σε όλη του τη δικηγορική και συνδικαλιστική πορεία αγωνίστηκε για τα δικαιώματα των δικηγόρων, τη βελτίωση της απονομής της Δικαιοσύνης, τη Δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και το περιβάλλον. Υπήρξε δικηγόρος των πολιτικά καταδιωκομένων, των εργαζομένων και συνταξιούχων. Εχαιρε γενικής εκτίμησης για την επιστημονική του κατάρτιση την τιμιότητά του, τη συμπεριφορά έναντι των συναδέλφων. Το ανθρωπιστικό στοιχείο ήταν βασικό χαρακτηριστικό της επαγγελματικής του δράσης.

Από το 1955 μετείχε στο φιλειρηνικό κίνημα. Το 1986 εκλέχτηκε Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή ΄Υφεση και Ειρήνη και το 1990 έγινε Πρόεδρος του Π αγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης. Μαζί με τον Μανώλη Γλέζο πρωτοστάτησαν στην ίδρυση και δραστηριοποίηση του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα.

Ο Ευάγγελος Μαχαίρας γεννήθηκε στα Αγιωργήτικα Αρκαδίας το 1918. Στο Αλβανικό Μέτωπο, πολέμησε ως έφεδρος ανθυπολοχαγός, τραυματίσθηκε και τιμήθηκε με το αριστείο ανδρείας. Κατά τη διάρκεια της κατοχής πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση ως διοικητής αντάρτικης ομάδας του ΕΛΑΣ στη Πελοπόννησο και τραυματίστηκε σοβαρά. Ακολούθησαν διώξεις, εξορία στη Μακρόνησο. Σώθηκε από βέβαιο θάνατο στο Στρατοδικείο, ύστερα από διεθνή κινητοποίηση. Το 1950, υπόδικος ακόμη, έκανε από τις στήλες της εφημερίδας ΜΑΧΗ, δημοσιογραφική εκστρατεία κατά της Μακρονήσου.

΄Εγραψε άρθρα, συνέθεσε τραγούδια της Αντίστασης και εξέδωσε 6 βιβλία, με θέματα τη Πολιτική Ιστορία της Ελλάδας, τον Πόλεμο, τη Κατοχή, την Εθνική Αντίσταση, την Εξορία και την ιστορία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14/11/2015 στις 13.00 στο Α΄ Νεκροταφείο.

Newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή