Γερμανία: Στο 10% το ποσοστό του AfD, βάσει νέας δημοσκόπησης

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 10:56
UPD:11:03
EPA/FEDERICO GAMBARINI
A- A A+

Ποσοστό 10% συγκεντρώνει για πρώτη φορά στην πρόθεση ψήφου το αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.

Η προσφυγική κρίση έχει επηρεάσει τη στάση των Γερμανών απέναντι στα πολιτικά κόμματα, με το AfD να αποκομίζει τα μεγαλύτερα οφέλη, την ώρα που πολιτικοί αναλυτές παρατηρούν ότι το κόμμα υιοθετεί ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις.

Εν μέσω της αντιπαράθεσης για την προσφυγική κρίση η Χριστιανική Ένωση (CDU και CSU) βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται. Αν γίνονταν εκλογές αυτή την Κυριακή θα συγκέντρωνε 34%, δηλαδή 1,5 μονάδα λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπως αναφέρει η Bild βασιζόμενη στη δημοσκόπηση του Insa.

Το άλλο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), φαίνεται να χάνουν μισή μονάδα και να πέφτουν στο 24%. Αντίθετα, το AfD φτάνει για πρώτη φορά το 10%.

«Η διαμάχη στην Χριστιανική Ένωση και στην κυβέρνηση έχει επιπτώσεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Insa Χέρμνα Μπίνκερ. «Εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ζούμε μια στροφή της κοινής γνώμης. Από την αδυναμία της Ένωσης επωφελείται το AfD και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες (FDP)», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα πολιτικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το AfD υιοθετεί ολοένα και περισσότερο ακροδεξιές θέσεις. Ο ειδικός σε θέματα ακροδεξιάς Χάγιο Φούνκε αποδίδει στον επικεφαλής στη Θουριγγία του AfD Μπγιορν Χέκε έναν «εθνικιστικό, επαναστατικό λόγο». Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Όλαφ Σουνερμάιερ, οι δεσμοί μεταξύ του AfD και του αντιισλαμικού κινήματος Pegida είναι πιο στενοί, απ’ όσο ήταν μέχρι τώρα γνωστό. «Το AfD είναι το Pegida», τόνισε, την ώρα που στις διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος έχουν αρχίσει να συμμετέχουν και στελέχη του ακροδεξιού κόμματος NPD.

Ο επικεφαλής στη Ρηνανία- Παλατινάτο του SPD Αλεξάντερ Σβάιτσερ χαρακτήρισε από την πλευρά του το AfD «γέφυρα προς το ακροδεξιό στρατόπεδο, ενώ παράλληλα ζήτησε να παρακολουθούνται οι δραστηριότητες του κόμματος από τις υπηρεσίες Πληροφοριών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή