Συνεχείς διαπραγματεύσεις για «κόκκινα» δάνεια και ισοδύναμα για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση

Παρασκευή, 06 Νοεμβρίου 2015 18:48
UPD:07/11/2015 00:16
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των δανειστών (φωτ. αρχείου).

A- A A+

Του Δημήτρη Χατζηνικόλα

Συνεχείς είναι οι διαπραγματεύσεις Αθήνας – Βρυξελλών τα τελευταία εικοσιτετράωρα προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή κυρίως στο θέμα των κόκκινων δανείων εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας.

Μαραθώνια ήταν η τηλεδιάσκεψη που διεξήχθη το βράδυ της Παρασκευής, μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και των δανειστών.

Κυβερνητικά στελέχη με γνώση της πορείας των διαπραγματεύσεων σημείωναν νωρίτερα πως, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα συνεδριάσει το Euro Working group προκειμένου να προετοιμάσει τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, δεν απέκλειαν όμως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και στη συνεδρίαση της Δευτέρας. Τα ίδια στελέχη σημείωναν πως όταν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε αποφάσεις θα υπάρξει και η εκταμίευση των δισ. ευρώ. Όπως δήλωσε και η αρμόδια για τα Οικονομικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρντ  «οι συζητήσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, τεχνικό και πολιτικό, και σημειώνεται καθημερινά πρόοδος».

Όταν υπάρξει συμφωνία θα ανακοινωθούν και τα ισοδύναμα για την αύξηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, για τα οποία ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε την Πέμπτη ότι θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Πληροφορίες νωρίτερα, όπως είχε γράψει το πρωί της Παρασκευής και το naftemporiki.gr, δεν απέκλειαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόσο για τα ζητήματα της διαπραγμάτευσης όσο και για το προσφυγικό εν όψει της επίσκεψής του στην Τουρκία.

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή