Καναδάς: Συντριπτική νίκη των Φιλελεύθερων στις εκλογές

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015 07:59
UPD:12:58
REUTERS/CHRIS WATTIE

Στα 43 του, ο Τζάστιν Τριντό, γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τριντό, επέτρεψε στους φιλελεύθερους να επιστρέψουν στην εξουσία στον Καναδά, τον οποίο είχαν κυβερνήσει κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ου αιώνα.

A- A A+

Συντριπτική νίκη πέτυχαν οι Φιλελεύθεροι του Τζάστιν Τριντό στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν τη Δευτέρα στον Καναδά. Ο 43χρονος Τριντό θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση της χώρας, τερματίζοντας την σχεδόν δεκαετή παραμονή στην εξουσία των συντηρητικών του Στίβεν Χάρπερ.

Στις 23:00 τοπική ώρα (06:00 ώρα Ελλάδος) με καταμετρημένο το ένα τέταρτο των ψήφων το Φιλελεύθερο Κόμμα του Καναδά συγκέντρωνε ποσοστό περίπου 43%, εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις που μετέδωσαν τα καναδικά τηλεοπτικά δίκτυα, οι φιλελεύθεροι του Τριντό θα ξεπεράσουν τις 170 έδρες, δηλαδή εξασφαλίζουν την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 338 εδρών, έναντι περίπου 100 που εξασφαλίζουν οι συντηρητικοί του απερχόμενου πρωθυπουργού Στίβεν Χάρπερ, οι οποίο βρίσκονται στην εξουσία από το 2006.

Οι σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ, το οποίο είχε κάνει την έκπληξη το 2011 εξασφαλίζοντας 103 βουλευτές, θα αποτελέσει την τρίτη πολιτική δύναμη στο κοινοβούλιο της χώρας, μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ, εξασφαλίζοντας λιγότερους από 40 βουλευτές, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα.

Στα 43 του, ο Τζάστιν Τριντό, γιος του πρώην πρωθυπουργού Πιέρ Έλιοτ Τριντό, επέτρεψε στους φιλελεύθερους να επιστρέψουν στην εξουσία στον Καναδά, τον οποίο είχαν κυβερνήσει κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ου αιώνα.

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα πανηγυρισμοί ξέσπασαν στο στρατόπεδο των φιλελευθέρων σε μεγάλο ξενοδοχείο του Μόντρεαλ. Ο Τριντό επανεξελέγη με ευκολία στην εκλογική του περιφέρεια το Μόντρεαλ, όπου βρισκόταν τη νύχτα των εκλογών μαζί με την σύζυγό του και τα τρία τους παιδιά.

ASSOCIATED PRESS

Κατά την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, πριν από 78 ημέρες, ο Τριντό βρισκόταν στην τρίτη θέση μετά τους συντηρητικούς του Χάρπερ και τους σοσιαλδημοκράτες του NPD του Τόμας Μάλκερ.

Σιγά - σιγά όμως αύξησε την δημοτικότητά του με ένα εκλογικό πρόγραμμα που στρεφόταν στην μεσαία τάξη και δεσμευόμενος να φορολογήσει περισσότερο τους πιο πλούσιους για να μειωθεί το φορολογικό βάρος για την πλειονότητα των Καναδών.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο Τριντό σχεδιάζει να αναστείλει τους βομβαρδισμούς από την καναδική αεροπορία στην Συρία και στο Ιράκ και να διατηρήσει μόνον την καναδική συμμετοχή στον συνασπισμό του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ για την εκπαίδευση και την παροχή συμβουλών στις ιρακινές και τις κουρδικές δυνάμεις.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή