Αναστέλλεται προσωρινά η απόφαση Π. Σκουρλέτη για τα μεταλλεία χρυσού

Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2015 19:38
UPD:22:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».

A- A A+

Την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη, για τις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στην Χαλκιδική της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας προσφυγής, διατάσσει το τμήμα αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Οι Σύμβουλοι έκαναν δεκτή την αίτηση αναστολής του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» και διατάσσουν με την υπ’ αριθμόν 299/2015 απόφασή τους «την αναστολή της εκτέλεσης της απόφασης ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/19.8.2015 του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθώς και του εγγράφου 12237/20.8.2015 της προϊσταμένης της Επιθεώρησης Βορείου Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης Περιβάλλοντος, Δόμησης, Ενέργειας και Μεταλλείων, μέχρι την δημοσίευση οριστικής αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας επί της ασκηθείσης αιτήσεως ακυρώσεως».

Σύμφωνα με την απόφαση, «το Δημόσιο το οποίο φέρει και το σχετικό βάρος, δεν επικαλείται ειδικώς, ούτε με την προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση ούτε με τις απόψεις και τα λοιπά έγγραφα της υπηρεσίας προς την Επιτροπή Αναστολών, συγκεκριμένη περιβαλλοντική ή άλλη βλάβη από την συνέχιση των εργασιών, η εκτέλεση των οποίων είχε εγκριθεί με τις ήδη ανακαλούμενες αποφάσεις».

Αναφορικά με τους 867  εργαζόμενους στην εταιρεία  «Ελληνικός Χρυσός» το ΣτΕ υπογραμμίζει ότι η απόφαση του κ. Σκουρλέτη, που έβαλε λουκέτο στα μεταλλεία θα προκαλέσει «στους  εργαζομένους ανεπανόρθωτη ή, πάντως, δυσχερώς επανορθώσιμη βλάβη», η οποία συνίσταται  «την ουσιώδη μείωση των μέσων βιοπορισμού τους λόγω της θέσης τους σε διαθεσιμότητα ή της απώλειας των θέσεων εργασίας τους».  

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση «οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι «η επενδύτρια εταιρεία έχει ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα, στην συνέχεια των προσβαλλομένων, 867 εργαζομένους ενώ έχουν προσκομίσει προς επίρρωση των ισχυρισμών τους δηλώσεις της εν λόγω εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε. και άλλων συνεργαζομένων επιχειρήσεων, με τις οποίες γνωστοποιείται στις αρμόδιες αρχές η θέση εργαζομένων σε διαθεσιμότητα καθώς και δηλώσεις εργοδοτών περί καταγγελίας συμβάσεων εργασίας».

Την Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους

Από την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να επιστρέψουν κανονικά στις θέσεις τους οι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός, μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναστολών του ΣτΕ για ακύρωση της απόφασης του κ. Σκουρλέτη για ακύρωση των τεχνικών μελετών της εταιρείας. 

Η απόφαση θα κοινοποιηθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015 και στους αρμόδιους φορείς του νομού Χαλκιδικής και ως εκ  τούτου αίρεται το καθεστώς διαθεσιμότητας στο οποίο έχουν τεθεί οι εργαζόμενοι της εταιρείας και ξεκινούν ξανά οι εργασίες του συνόλου έργου. 

Μάλιστα οι εργαζόμενοι ελπίζουν ότι θα μπορούν να ξεκινήσουν τη δουλειά τους και νωρίτερα από την Τρίτη, δηλαδή από τη Δευτέρα το απόγευμα.  

newsroom naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάςΔημοφιλή