«Σημαντική πρόοδος» στο ουκρανικό εκτιμά ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου 2015 08:09
UPD:14:17
REUTERS/POOL

Ο Σταϊνμάγερ δήλωσε πως η Ουκρανία και η Ρωσία είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την απόσυρση των όπλων από την οριοθετημένη γραμμή μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και συμφώνησαν να μην τοποθετήσουν άλλες νάρκες και να αφαιρέσουν τις υπάρχουσες.

A- A A+

Σημαντική πρόοδος για την επίτευξη λύσης στη σύγκρουση Κιέβου - Μόσχας επετεύχθη σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ μετά τη συνάντηση με το Ρώσο, τον Ουκρανό και τον Γάλλο ομόλογο του στο Βερολίνο.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας συναντήθηκαν χθες στο Βερολίνο για να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία και την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ.

Ο Σταϊνμάγερ δήλωσε πως η Ουκρανία και η Ρωσία είναι κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας για την απόσυρση των όπλων από την οριοθετημένη γραμμή μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία και συμφώνησαν να μην τοποθετήσουν άλλες νάρκες και να αφαιρέσουν τις υπάρχουσες.

«Όλοι μας επαναδιαβεβαιώσαμε ότι η εκεχειρία που τηρείται εδώ και δύο εβδομάδες χρειάζεται να κατοχυρωθεί και να διασφαλιστεί περαιτέρω», ανέφερε με δήλωση του.

Πρόσθεσε πως οι χώρες συμφώνησαν επί της αρχής πως οι προγραμματισμένες τοπικές εκλογές στην ανατολική Ουκρανία πρέπει να διεξαχθούν υπό κοινή νομική βάση και υπό την εποπτεία του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά την συνάντηση δήλωσε πως οι υπουργοί Εξωτερικών κάλεσαν για την τελική συμφωνία απόσυρσης των όπλων διαμετρήματος κάτω των 100 χιλιοστών από την εμπόλεμη ζώνη στην ανατολική Ουκρανία.

«Συζητήσαμε σήμερα για την στήριξη της συμφωνίας και υπογράφοντας ένα έγγραφο στο πλαίσιο μιας αντίστοιχης υποομάδας για την ασφάλεια της συμφωνίας του Μινσκ, σχετικά με όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν την απόσυρση των όπλων διαμετρήματος κάτω των 100 χιλιοστών. Αυτό καθορίζει μια πολύ στενή εξακρίβρωση, σε παρακολούθηση της ειδικής ομάδας παρακολούθησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Λαβρόφ.

EURONEWS

«Ελπίζουμε πως για τα υπόλοιπα θέματα θα υπάρχει συντονισμός κατά τη διάρκεια της επικείμενης συνάντησης της ομάδας για την ασφάλεια, που προγραμματίζεται για τις 15-16 Σεπτεμβρίου στο Μινσκ», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών εξέφρασαν την πρόθεση τους να ξεπεράσουν όποιες υπάρχουσες διαφορές στην ερμηνεία της συμφωνίας του Μινσκ για την πραγματοποίηση περιφερειακών εκλογών στην Ουκρανία εάν κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο Λαβρόφ.

«Εμείς, πρώτα από όλα, εκφράσαμε την ικανοποίηση μας ότι η εκεχειρία τηρείται σε γενικές γραμμές. Ξεχωριστές υποθέσεις βίας από αυτό το καθεστώς πραγματοποιούνται, αλλά γενικά έχουμε μια θετική αξιολόγηση του τι γίνεται», τόνισε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Οι υπουργοί Εξωτερικών επίσης συμφώνησαν πως επιπλέον συγκεκριμένα βήματα χρειάζονται να γίνουν επειγόντως για να διασφαλιστεί ότι δεν θα επαναληφθεί φέτος η ανθρωπιστική κατάσταση ανάγκης του περασμένου χειμώνα, διασφαλίζοντας ότι οι οργανώσεις βοήθειας μπορούν να προσεγγίσουν ανθρώπους στην περιοχή των συγκρούσεων και βελτιώνοντας την παροχή νερού.

Οι ηγέτες Ρωσίας, Ουκρανίας, Γερμανίας και Γαλλίας αναμένεται να συναντηθούν στο Παρίσι στις αρχές Οκτωβρίου για να συζητήσουν προσπάθειες επίλυσης της ουκρανικής σύγκρουσης.

Πηγή: ΑΜΠΕ, Reuters, Sputnik

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή