Skip to main content

Σίδνει: Ανάβουν φωτιές για να μην πάρουν φωτιά, και κανείς δεν διαμαρτύρεται

AAP Image/Dean Lewins via REUTERS

Μετά το «μαύρο καλοκαίρι», οι Αυστραλοί «πριν πεινάσουν, μαγειρεύουν».

Όποιος σκέφτεται να έρθει στο Σίδνει αυτό το διάστημα της πρώιμης άνοιξης του νοτίου ημισφαιρίου για να απολαύσει τα εμβληματικά αξιοθέατα της αυστραλιανής μεγαλούπολης, καλύτερα να το ξανασκεφτεί.

Το μαγευτικό λιμάνι και τα ορόσημα της πόλης, δηλαδή η Λυρική Σκηνή (Opera House) και η Γέφυρα, η περίφημη «κρεμάστρα», που συνδέει το ιστορικό κέντρο με το βόρειο τμήμα της πόλης, έχουν τις τελευταίες ημέρες σκεπαστεί από καπνό. Το ασυνήθιστο είναι ότι ο καπνός προκαλείται από τις φωτιές υπό έλεγχο, που βάζει η ίδια η Πυροσβεστική, κατά την παροιμία «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», προκειμένου να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες στις δασικές εκτάσεις περιφερειακά της πόλης. Οι συνθήκες θεωρούνται ευνοϊκές τώρα που οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές και πριν η χώρα εισέλθει σε περιόδους καύσωνα με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφικές πυρκαγιές όπως στο παρελθόν.

Η ομίχλη καπνού δεν περιορίζεται στο κέντρο, αλλά σκεπάζει πολλά προάστεια σε όλες τις κατευθύνσεις, προσδίδοντας στην πόλη μία εικόνα Πεκίνου ή Νέου Δελχί, όπως έχουν επισημάνει διεθνή πρακτορεία. Η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα στις μετακινήσεις και μειώνει την ορατότητα, ενώ οι υγειονομικές αρχές απευθύνουν προειδοποιήσεις, ειδικά προς τις ευάλωτες ομάδες, να μείνουν στο σπίτι και να μην ανοίγουν τα παράθυρα. Η ποιότητα του αέρα αγγίζει σχεδόν τα όρια επικινδυνότητας που θέτουν οι αρχές για την δημόσια υγεία. Τα πράγματα είναι ιδιαιτέρως δύσκολα τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Παρά όμως την δυσαρέσκεια που μπορεί υπάρχει, ελάχιστα είναι τα παράπονα. Επιδεικνύεται μια γενική κατανόηση για το έργο που επιτελεί η Πυροσβεστική, γιατί ο κόσμος δεν θα ήθελε ούτε η πόλη, ούτε η χώρα να ζήσουν εφιαλτικές πύρινες περιόδους όπως πριν τρία χρόνια, όταν η ανατολική Αυστραλία έζησε μία κόλαση από ανεξέλεγκτες φωτιές, γι’ αυτό και εκείνοι οι μήνες έχουν ονομαστεί «Μαύρο Καλοκαίρι».

Προβλέπεται πολύ θερμό καλοκαίρι

Ο Επιθεωρητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπεν Σέπερντ, δήλωσε ότι οι καιρικές συνθήκες αυτή την περίοδο είναι ιδανικές για την δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Ιδανικές όμως, είναι και για την πρόκληση αυτού του φαινομένου με τον καπνό, το οποίο ονομάζεται από τους μετεωρολόγους «αναστροφή επιφάνειας».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, αυτή η αναστροφή παγιδεύει δροσερό και πυκνό αέρα, ο οποίος είναι αναμεμειγμένος με καπνό αυτό το στρώμα τείνει να βρίσκεται κοντά στην επιφάνεια της γης. «Είναι μια δύσκολη κατάσταση, όπου οι τέλειες συνθήκες για την μείωση του πύρινου κινδύνου είναι ίδιες με αυτές που παγιδεύουν τον καπνό, ο οποίος αντί να ανεβαίνει προς την ατμόσφαιρα, φαίνεται να κατακάθεται» δήλωσε στο ABC ο Ντίλαν Μπέρντ από την Αυστραλιανή Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία έχει ήδη προβλέψει ότι το ερχόμενο καλοκαίρι θα είναι πιο θερμό και πιο ξηρό απ’ ότι συνήθως, άρα θα είναι αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών. Επιβεβαίωσε δε, ότι ο χειμώνας που μόλις παρήλθε, ήταν ο θερμότερος στα χρονικά. Ο επιθεωρητής της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι μία έκταση περίπου 300.000 στρεμμάτων με θάμνους και χαμόκλαδα έχει καεί σε όλη την πολιτεία, ήδη από τις αρχές Ιουλίου.

Πηγή: Deutsche Welle