Skip to main content

Επιστολή Ευρωπαίων πολιτικών στον Τραμπ ενάντια σε μια συμμαχία με Πούτιν

Επιστολή με την οποία ζητούν από τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να μην προχωρήσει σε μια πολιτική συμμαχίας με τη Ρωσία του Βλάντιμιρ Πούτιν απέστειλαν 17 νυν και πρώην ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως από την κεντρική και ανατολική Ευρώπη.

«Ο Πούτιν δεν επιθυμεί το μεγαλείο των ΗΠΑ. Σαν σύμμαχοί σας, εμείς το επιθυμούμε», σημειώνουν στην επιστολή τους οι Ευρωπαίοι πολιτικοί. «Σαν σύμμαχοί σας επί τη βάσει συνθηκών, καλούμε τα μέλη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και του Κογκρέσου, να υπερασπιστούν τους κοινούς μας στόχους και συμφέροντα, την ευρωατλαντική μας δύναμη και ελευθερία».

Σύμφωνα με τη Washington Post, η οποία αποκαλύπτει το περιεχόμενο της επιστολής, το κείμενο υπογράφεται από τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλέβνελιεφ, τον τέως πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου, τον τέως πρόεδρο της Εσθονίας Τόομας Χέντρικ Ίλβες, την πρώην πρόεδρο της Λετονίας Βάιρα Βίκε – Φρεϊμπέργκα, καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό και τέως υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ.

Οι υπογράφοντες χαιρετίζουν την εκλογή του κ. Τραμπ στην ηγεσία των ΗΠΑ και εύχονται αυτή να δώσει νέα ώθηση στην ευρωατλαντική συμμαχία. Εάν ωστόσο ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ κινηθεί σε κατεύθυνση συμμαχίας με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, προειδοποιούν, οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές, τόσο για την Ευρώπη όσο και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συμφωνία με τον Βλάντιμιρ Πούτιν η οποία θα θυσιάζει την Ουκρανία, σημειώνουν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εικόνα και στη δύναμη των ΗΠΑ στην Ευρώπη.

naftemporiki.gr