Skip to main content

Τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν Μέρκελ για Λιβύη, Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ είχε τη Δευτέρα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, Μέρκελ και Ερντογάν συνομίλησαν για θέματα διμερών σχέσεων αλλά και ζητήματα που αφορούν τη Συρία και τη Λιβύη.

Την Πέμπτη η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την πρόταση νόμου για την ανάπτυξη στρατευμάτων στη Λιβύη για διάστημα ενός έτους, προκειμένου να στηριχθεί η κυβέρνηση εθνικής ενότητας που εδρεύει στην Τρίπολη.

Χθες, σε συνέντευξή του στο κανάλι CNN Turk, ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες μετακινούνται ήδη προς τη Λιβύη, προκειμένου να στηρίξουν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του Φάγιεζ αλ Σάρατζ.

«Τα σχέδια των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο απέτυχαν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το Anadolu. «Ορισμένοι δεν αντέχουν τη ναυτική συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το Reuters, η Άγκυρα στέλνει επίσης στην Τρίπολη υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους.

«Θα υπάρχουν διάφορες μονάδες εκεί ως μάχιμες δυνάμεις, δεν θα προέρχονται από τον στρατό μας. Το ανώτατο στρατιωτικό προσωπικό μας θα συντονίζει την κατάσταση εκεί», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η λιβυκή Bουλή των Aντιπροσώπων ωστόσο που ελέγχεται από πολιτικές δυνάμεις οι οποίες πρόσκεινται στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ψήφισε χθες την ακύρωση της συμφωνίας για στρατιωτική συνεργασία μεταξύ της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη και της Τουρκίας. Παράλληλα,ψήφισε ομόφωνα να κόψει τους δεσμούς με την Τουρκία και να κλείσει τις πρεσβείες στις δύο χώρες.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός του Χάφταρ υποστηρίζει ότι κατέλαβε περιοχές γύρω από τη Σύρτη, περιλαμβανομένης και της αεροπορικής βάσης αλ Καρνταμπίγια. «Κατευθυνόμαστε προς την καρδιά της πόλης για να ολοκληρώσουμε την απελευθέρωσή της», δήλωσε ο Χάλεντ αλ Μαχτζούμπ, ένας εκπρόσωπος του ΛΕΣ.

Η κατάληψη της Σύρτης θα συνιστούσε σημαντική στρατηγική νίκη για τον Χάφταρ, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλιο έχει εξαπολύσει επίθεση εναντίον της πρωτεύουσας Τρίπολης, όπου εδρεύει η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA).

naftemporiki.gr