Skip to main content

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η υγειονομική κρίση ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω μείωση του ποσού προς επιστροφή

Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]

Η πορεία και η ένταση της υγειονομικής κρίσης έχει θέσει σε εγρήγορση το οικονομικό επιτελείο το οποίο παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις και δηλώνει έτοιμο να παρέμβει όποτε χρειαστεί για τη στήριξη των κλάδων που πλήττονται. Ένα από τα μέτρα που εξετάζει είναι η περαιτέρω μείωση των 3 με 3,5 δισ.  ευρώ που πρέπει να επιστραφεί από επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που ενισχύθηκαν μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.

Αυτό που φαίνεται ότι δεν εξετάζεται, με τα έως τώρα δεδομένα, είναι το αίτημα των φορέων της αγοράς να μην επιστραφεί καθόλου η όποια ενίσχυση έχουν λάβει μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Οι αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν πριν τις αρχές της Άνοιξης καθώς, όσοι επιθυμούν να εξοφλήσουν εφάπαξ το ποσό που έλαβαν, κερδίζοντας επιπλέον έκπτωση 15%, έχουν περιθώριο να το κάνουν έως το τέλος Μαρτίου.

«Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υγειονομική κρίση, έχουμε μάθει να μην αποκλείουμε τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας λίγο πριν την εκπνοή του 2021 ερωτώμενος για το ενδεχόμενο να υπάρξει και νέα μείωση στο ποσό επιστροφής των ενισχύσεων που ελήφθησαν μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής.  

Τα ποσοστά προς επιστροφή

Με βάση τα έως τώρα δεδομένα :

·        Το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 25% του ποσού που έλαβε

·        Το 39% θα επιστρέψει το 33,3%

·        Το 33% θα επιστρέψει το 50%.

Όσον αφορά την έναρξη εξόφλησης του ποσού σε 60 άτοκες δόσεις, θα ξεκινήσει στις 30 Ιουνίου αντί στα τέλη Ιανουαρίου που είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019, δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας θα επιστρέψουν:

-Το  25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020. Ωστόσο, εφόσον πληρώσουν εφάπαξ το ποσό της ενίσχυσης θα επιστρέψουν τελικά το 21,25% του δανείου.

– Το 33,3% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 30% και ως 70% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και καταγράφει ζημίες προ φόρων το 2020. Σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης το ποσό της επιστρεπτέας «κουρεύεται» κατά 71,95%.

– Το 50% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Εάν καταβληθεί εφάπαξ τότε το ποσό που δεν θα επιστραφεί στο κράτος αυξάνεται στο 57,5%.

Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως την 31η Δεκεμβρίου 2020 ή έχουν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019 και έχουν τηρήσει τη ρήτρα περί διατήρησης θέσεων εργασίας επιστρέφουν:

– Το 25% της ενίσχυσης, εφόσον η μείωση των εσόδων από πωλήσεις αγαθών και παροχή υπηρεσιών του 2020 της επιχείρησης ξεπερνάει το 30% σε σχέση με τα έσοδα από πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών του 2019 και η επιχείρηση παρουσιάζει ζημίες προ φόρων το 2020.

– Το 33,3% της ενίσχυσης, για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις.