Skip to main content

Β. Παπαευαγγέλου: Επιπλέον self test από όλους εντός 48ωρου πριν την επανέναρξη του σχολείου

«Προτείνουμε όλοι οι μαθητές να προβούν σε ένα επιπλέον self test εντός 48 ωρών πριν την έναρξη του σχολείου τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, λόγω των συναναστροφών που αυξήθηκαν σημαντικά μέσα στην περίοδο των εορτών» επισήμανε κατά την ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όπως γνωστοποίησε, η αρμόδια επιτροπή συζήτησε τις αλλαγές της κλινικής εικόνας που φέρνει η παραλλαγή Όμικρον. «Το πρωτόκολλο λειτουργίας του σχολείου το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος) που τηρήθηκε εφαρμόζεται σε πολλά κράτη ανά τον κόσμο και έχει δώσει θετικά δείγματα» ανέφερε.

«Τα self test εντόπισαν τα παιδιά μας ενώ ήταν ασυμπτωματικά. Με βάση τα δεδομένα του υπουργείου Παιδείας, τα περισσότερα κρούσματα παρατηρήθηκαν στην αρχή της σχολικής χρονιάς, κάτι που δείχνει ότι το σχολείο είναι το πλέον ασφαλές μέρος για τα παιδιά, αφού εκεί φορούν τις μάσκες τους και τηρείται το πρωτόκολλο» υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου, νεότερα στοιχεία μελετών δείχνουν πως τόσο ο χρόνος επώασης, όσο και ο χρόνος νόσησης από την παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού είναι μικρότεροι. Όπως είπε, «δεν υπάρχει προς το παρόν καμία ένδειξη για σοβαρή νοσηρότητα στα παιδιά με την εν λόγω παραλλαγή».

Η καθηγήτρια εξήγησε πως όσο διαρκεί η επικράτηση της παραλλαγής αυτής του κορωνοϊού, θα ισχύουν τα εξής:

Για τις επόμενες εβδομάδες, όλοι ανεξαιρέτως (εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί) θα διενεργούν δύο self test εβδομαδιαίως.

Έλεγχος μετά από διάγνωση κρούσματος στην τάξη θα εφαρμόζεται σε όλο το τμήμα πλέον και όχι στα άτομα πέριξ του νοσούντος.

Θα ακολουθούν εντατικοί έλεγχοι από τους ανεμβολίαστους μαθητές για ένα πενθήμερο μετά τον εντοπισμό.

Πηγή: ΕΡΤ