Skip to main content

Ivan Boesky: Ο μεγιστάνας της Wall Street, που ενέπνευσε το Χόλιγουντ και κατέληξε στη φυλακή

Της Νατάσας Στασινού
[email protected]

Το ημερολόγιο γράφει 14 Νοεμβρίου 1986 και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) ανακοινώνει ότι ο Ivan Boesky, ο διαβόητος χρηματιστής, ομολογεί την ενοχή του για insider trading και συνεργάζεται με τις αρχές για να ξεσκεπάσει το μεγαλύτερο έως εκείνη την εποχή χρηματιστηριακό σκάνδαλο. Η ημέρα εκείνη θα μείνει στη χρηματιστηριακή ιστορία γνωστή ως «Boesky Day» και ο πρωταγωνιστής της θα λειτουργήσει ως έμπνευση για τον χαρακτήρα Gordon Gekko στην ταινία του 1987, Wall Street. 

Ας δούμε όμως πώς φτάσαμε εκεί. 

Γιος Ρώσων μεταναστών  στις ΗΠΑ, ο Ivan γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ντιτρόιτ του Μίσιγκαν. Η οικογένειά του είχε αρκετές ταβέρνες και κλαμπ στην περιοχή, που τις χάριζαν μία σχετική οικονομική άνεση. Ο ίδιος σπούδασε οικονομικά και ως φοιτητής εργάστηκε στις επιχειρήσεις του πατέρα του. 

Το 1962 παντρεύτηκε τη Seema Silberstein, κόρη μεγιστάνα του real estate, που είχε μεταξύ άλλων στην ιδιοκτησία του το The Beverly Hills Hotel στην Καλιφόρνια. Μετά τον θάνατο του πατέρα της Seema, το ξενοδοχείο πέρασε στον έλεγχο του ζευγαριού. 

Το 1968 μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη, όπου ο Ivan εργάστηκε για διάφορες χρηματιστηριακές εταιρείες. Το 1975 άνοιξε τη δική του χρηματιστηριακή, Ivan F. Boesky & Company, με αρχικό κεφάλαιο ύψους 700.000 δολαρίων και ένα business plan που εστίαζε στα κερδοσκοπικά στοιχήματα για εταιρικές εξαγορές. Έως το 1986 ήταν ήδη ένας φημισμένος αρμπιτραζέρ με πλούτο άνω των 200 εκατ. δολαρίων και η φωτογραφία του φιγουράρει στο Time. 

Εκείνη τη χρονιά συνεργάτες του Boesky τον μήνυσαν για παραπλανητικά έγγραφα και η SEC άνοιξε έρευνα. Εντόπισε τότε σειρά συναλλαγών που είχαν βασιστεί σε παράνομη εσωτερική πληροφόρηση. Ο ίδιος παραδέχθηκε την ενοχή του και θέλησε να συνεργαστεί με τη SEC ως πληροφοριοδότης, εξασφαλίζοντας έτσι μειωμένη ποινή κάθειρξης 3,5 ετών. Κλήθηκε δε να πληρώσει και ένα πρόστιμο 100 εκατ. δολαρίων. 

Αν και αποφυλακίστηκε ύστερα από δύο χρόνια, του απαγορεύτηκε δια παντός η όποια χρηματιστηριακή συναλλαγή. Όταν ο σκηνοθέτης Oliver Stone αναζητούσε έμπνευση για τον Gekko, που ενσάρκωνε την απληστία στη μεγάλη οθόνη, στηρίχθηκε σε πραγματικά γεγονότα της ζωής του Boesky, που είχαν γίνει γνωστά. Μεταξύ αυτών και μία ομιλία που είχε δώσει ο Boesky ενώπιον των αποφοίτων του Berkeley στην οποία φέρεται να είπε τη φράση: «Η απληστία είναι κάτι υγιές». Για τον ίδιο αποδείχθηκε κάτι που του στέρησε για λίγο την ελευθερία του, αλλά και έδωσε οριστικό τέλος στην καριέρα του.