Skip to main content

Σάρα Γκίλμπερτ: Η επόμενη πανδημία μπορεί να είναι πιο φονική

Οι μελλοντικές πανδημίες θα μπορούσαν να είναι πιο φονικές από την Covid-19, προειδοποίησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης Σάρα Γκίλμπερτ, μία εκ των δημιουργών του εμβολίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca.

«Αυτή δεν θα είναι η τελευταία φορά που ένας ιός απειλεί τις ζωές και τη διαβίωσή μας. Η αλήθεια είναι ότι ο επόμενος θα μπορούσε να είναι χειρότερος. Θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτικός, ή πιο θανατηφόρος ή και τα δύο» ανέφερε.

Σε διάλεξή της η Σάρα Γκίλμπερτ επισήμανε πως θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πανδημικής προετοιμασίας ώστε να μην χαθεί η πρόοδος που έχει καταγραφεί.

Σχετικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος «Όμικρον»  σημείωσε πως περιέχει μεταλλάξεις που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τη μεταδοτικότητα του ιού και προειδοποίησε ότι τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι λιγότερο αποτελεσματικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αναχαίτισή του μέχρι να γίνουν περισσότερα γνωστά.

Φάουτσι: Ενθαρρυντικά τα πρώτα στοιχεία για τη μετάλλαξη Όμικρον

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος των ΗΠΑ Άντονι Φάουτσι χαρακτήρισε πάντως «ενθαρρυντικά» τα πρώτα στοιχεία από τη Νότια Αφρική σχετικά με τη σοβαρότητα της νέας παραλλαγής του κορωνοϊού Όμικρον, τονίζοντας ότι οι ενισχυτικές δόσεις προσφέρουν δυνητικά «σημαντικό βαθμό» προστασίας.

«Οι ενισχυτές δόσεις θα είναι πραγματικά κρίσιμες στο κατά πόσο θα είμαστε σε θέση να χειριστούμε την κατάσταση», είπε. «Αν λάβεις την ενισχυτική δόση. . . αισθανόμαστε σίγουροι ότι θα υπάρξει κάποιος βαθμός και ίσως ένας σημαντικός βαθμός προστασίας έναντι της παραλλαγής Όμικρον εάν στην πραγματικότητα αρχίσει να κυριαρχεί με κυρίαρχο τρόπο σε αυτή τη χώρα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC