Skip to main content

Wood & Co: Ευάλωτη η Ελλάδα σε μια κρίση στην αγορά ομολόγων

Από την έντυπη έκδοση 

Θωρακισμένη είναι η χρηματοδοτική θέση της Ελλάδας, ωστόσο η χώρα είναι ευάλωτη στη μετάδοση μιας κρίσης στην αγορά ομολόγων, εκτιμά η Wood & Co.

Ο διεθνής οίκος Wood & Company θέτει ως βασικό ερώτημα για την ΕΚΤ το ανεκτό όριο των αποδόσεων των 10ετών κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, και ειδικά της περιφέρειας που μπορεί να αποτελέσει μια ισορροπία μεταξύ των προκλήσεων του πληθωρισμού, ένα ανεκτό επίπεδο επιτοκίου δηλαδή που δεν θέτει σε κίνδυνο το δημόσιο χρέος και επιτρέπει στον ιδιωτι κό τομέα να συνεχίσει να επενδύει στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Η Wood πιστεύει ότι το εύρος είναι το 3%-5%: το χαμη λότερο όριο αφορά τις χώρες του πυρήνα και τις χώρες με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, και το ανώτερο εύρος αφορά τις χώρες με υψηλό χρέος, όπως η Ελλάδα. Αυτό το εύρος αντικατοπτρίζει τη βασική άποψη της Wood ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη θα είναι υψηλότερος αυτή τη δε καετία, στο 4% κατά μέσο όρο, με τους κινδύνους για υψηλότερο επίπεδο να είναι υπαρκτοί, εάν οι δηλωμένοι στόχοι πολιτικής δεν επιτευχθούν με αποτελεσματικότητα.

Αναφερόμενη στην Ελλάδα, η Wood επισημαίνει πως η χρηματοδοτική της θέση θωρακίζεται από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα των προγραμμάτων διάσω σης και εποπτείας και τα ευνοϊκά αποτελέσματα των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, είναι ευάλωτη στη μετάδοση μιας κρίσης στην αγορά ομολόγων λόγω του περιοισμένου μεγέθους των ελληνικών ομολόγων σε κυκλοφορία και, ως εκ τούτου, επηρεάζεται δυσανά λογα επί του παρόντος. Η Wood αναμένει ότι τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα θα διαπραγμα τεύονται πιο κοντά με τα ιταλικά μέσα σε λίγους μήνες. [SID:15329452]