Skip to main content

Μαρία Καλλιμάνη: «…Η μιζέρια μάς κρατάει μακριά από τη ζωή…»

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Πρωταγωνίστρια σε μια δραματική κομεντί για τις δυσκολίες, αλλά και τις υπέροχες ανατροπές που μας επιφυλάσσει η ζωή, σε μία παράσταση για όλες τις καινούργιες σελίδες που καλούμαστε να γυρίσουμε στην πορεία μας, η ηθοποιός Μαρία Καλλιμάνη μάς μιλά για το έργο του Νιλ Σάιμον, «Καινούργια σελίδα», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία  Γιάννη Μόσχου, στο θέατρο Μικρό Γκλόρια.

Πώς εξελίσσεται η υπόθεση του έργου;

«Η ιστορία του έργου αφορά τέσσερις ανθρώπους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις ερωτικές τους σχέσεις. Ο  Τζορτζ Σνάιντερ, συγγραφέας, έχει χάσει τη γυναίκα του πρόσφατα και ο αδελφός του, Λέο, έχει αναλάβει να τον βοηθήσει να συνέλθει από το πένθος και να ξαναφτιάξει τη ζωή του. Αντίστοιχα, η Φέι Μέντγουικ έχει αναλάβει να βοηθήσει τη φίλη της, Τζένι Μαλόουν,  να ξαναφτιάξει τη ζωή της μετά τον χωρισμό της από τον πρώην άντρα της. Από ένα παιχνίδι της τύχης, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις τους, η Τζένι Μαλόουν και ο Τζορτζ Σνάιντερ γνωρίζονται και ερωτεύονται κεραυνοβόλα. Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με το παρελθόν σκιάζουν τη σχέση τους, αλλά, στο τέλος, θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να κρατήσουν ζωντανή την “καινούρια σελίδα” που άνοιξαν στη ζωή τους».

Σκιαγραφείστε μας τους χαρακτήρες αυτών των προσώπων.

«Και τα τέσσερα πρόσωπα του έργου είναι πολύ ανθρώπινα, με χαρίσματα, αδυναμίες, φόβους και, την ίδια στιγμή, ο καθένας τους διακατέχεται από μια βαθιά ανάγκη να αγαπήσει, αλλά και να αγαπηθεί. Ο Νιλ Σάιμον σκιαγραφεί αληθινούς χαρακτήρες, με χιούμορ και οξυδέρκεια, κατανοώντας πλήρως τη λειτουργία της ανθρώπινης φύσης».

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του δικού σας ρόλου;

«Είμαι η Τζένι Μαλόουν, μια ηθοποιός που ζει μια μεταβατική περίοδο μετά το διαζύγιό της και προσπαθεί να βάλει τη ζωή της σε μια σειρά. Είναι μια γυναίκα μοντέρνα, φωτεινή, θετική και ελκυστική, όπως την περιγράφει ο συγγραφέας. Στην αρχή, αρνείται να βγει σε ραντεβού που της κανονίζει η φίλη της, Φέι, αλλά, καθώς γνωρίζει απρόσμενα και ερωτεύεται τον Τζορτζ, είναι πρόθυμη να παλέψει γι’ αυτήν τη σχέση. Είναι μια γυναίκα, που, με τα χρόνια, έχει γνωρίσει τον εαυτό της και είναι αποφασισμένη να διεκδικήσει τη ζωή της, αποφεύγοντας λάθη του παρελθόντος. Βέβαια, όπως και στη ζωή, πολλές φορές, η δύναμη ενός ανθρώπου συμπληρώνεται από ένα κομμάτι πιο ευάλωτο, αλλά εξίσου πολύτιμο».

Τι χρειάζεται ο έρωτας, για να υπερβαίνει τα εμπόδια;

«Πίστη. Ο έρωτας έχει από τη φύση του μια δυναμική, εμείς πρέπει να την εμπιστευθούμε και να αφεθούμε σε αυτήν. Τα εμπόδια είναι, κυρίως, δημιουργήματα της λογικής και των ηθικών κανόνων που υπάρχουν στο αντίστοιχο κοινωνικό περιβάλλον που ζούμε. Αυτό που βλέπουμε εμείς ως εμπόδιο, είναι, συνήθως, προϊόν φόβου και ανασφάλειας ενάντια στον καινούριο και ανανεωτικό αέρα που φέρνει ο έρωτας. Στον έρωτα, ακολουθείς το ένστικτό σου, αυτό που αισθάνεσαι. Πρέπει να είσαι τολμηρός, να τον ζήσεις όσο μπορείς. Άλλωστε, στο τέλος έρχεται ο λογαριασμός!».

Σαράντα ετών το έργο του Νιλ Σάιμον και διατηρεί τη φρεσκάδα του. Πού οφείλεται η διαχρονικότητά του;

«Στο γεγονός ότι πραγματεύεται τις ανθρώπινες σχέσεις και, με άξονα το χιούμορ, πλάθει ζωντανούς χαρακτήρες. Ο Νιλ Σάιμον έχει φοβερή αίσθηση του χιούμορ, της έξυπνης ατάκας και, ενώ, συνήθως, οι χαρακτήρες του έχουν μια ελαφρότητα, στην “καινούρια σελίδα” είναι πιο γήινοι. Το δραματικό στοιχείο εναλλάσσεται με το αστείο, η συγκίνηση έρχεται μέσα από το χιούμορ με μια απόλυτα ισορροπημένη αρμονία. Στο έργο, μιλάει για τη μοναξιά και την απώλεια, αλλά και για τη δυσκολία των ανθρώπων να θρηνήσουν και να αποχαιρετήσουν αυτό που έφυγε, ώστε να είναι ανοιχτοί σε αυτό που έρχεται. Ένα έργο γραμμένο με αυτοβιογραφική διάθεση και πρόθεση αυτοκριτικής. Στοιχεία που, αδιαμφισβήτητα, το καθιστούν αμέσως διαχρονικό».

Πόσο εύκολο είναι να αφήνεις πίσω το παρελθόν και να γυρνάς σελίδα;

«Καθόλου εύκολο. Το παρελθόν πάντοτε μας κυνηγά, όσο και αν θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό. Το κουβαλάμε συνέχεια με τη μορφή αναμνήσεων, εμπειριών ή ακόμα και τραύματος. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να γραπώνονται από τις αναμνήσεις τους και να αναζητούν εκεί παρηγοριά, φοβούνται να κάνουν την αλλαγή. Θα έπρεπε, με αποσκευές το παρελθόν, να ζούμε το παρόν και να ταξιδεύουμε προς το μέλλον. Πάντα, όμως, το να γυρνάς σελίδα μαζί με κάποιον άλλον είναι προτιμότερο από το να τη γυρνάς μόνος σου…».

Τι σας προκαλεί θλίψη;

«Η μιζέρια. Όπου και αν πηγάζει και βρίσκει χώρο να εκφραστεί. Όταν, ας πούμε, κάποιος δεν μπορεί να νιώσει, γιατί είναι συναισθηματικά ανάπηρος. Όταν καταφεύγουν στην εύκολη λύση να κατηγορούν τους πάντες και τα πάντα για ό,τι τους συμβαίνει και, ουσιαστικά, να βγάζουν τον εαυτό τους απ’ έξω. Η μιζέρια μάς κρατάει μακριά από τη ζωή, από τη χαρά να δημιουργείς και να κάνεις όνειρα».

Τι σας κάνει να αισιοδοξείτε;

«Η γενικότερη κατάσταση δεν με κάνει καθόλου να αισιοδοξώ, αλλά υπάρχουν πράγματα, όπως η λιακάδα, ένα τραγούδι, μια πρωινή βόλτα στη θάλασσα, το χαμόγελο ενός άγνωστου προσώπου στον δρόμο ή στο μετρό, οι φίλοι μου, ο έρωτας, ο χορός, που μου θυμίζουν ότι είμαι ζωντανή, με γεμίζουν αισιοδοξία και κέφι για ζωή. Το να ζεις δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, αλλά είναι στιγμές που τη λατρεύω».

Μια ευχή σας για το μέλλον;

«Να περνάω περισσότερο χρόνο κοντά στη φύση».

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση – σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος, σκηνικά – κοστούμια: Τίνα Τζόκα, μουσική: Νίκος Βίττης, φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος, βοηθός σκηνοθέτη: Ναζίκ Αϊδινιάν, βοηθός σκηνογράφου: Τζέλα Χριστοπούλου, φωτογράφος: Μαριλένα Σταφυλίδου, ψηφιακή επεξεργασία: Μάριος Γαμπιεράκης, παραγωγή: Α.Μ. ΤΕΧΝΗΧΩΡΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ. Παίζουν: Ταξιάρχης Χάνος, Μαρία Καλλιμάνη, Άνδρη Θεοδότου, Άγγελος Μπούρας.

Πληροφορίες

Θέατρο Γκλόρια Μικρό: Ιπποκράτους 7 – Αθήνα, τηλ. ταμείου: 210 3642334 (καθημερινά: 10:30 – 13:00 και 17:30 – 21:30). Ημέρες και ώρες παραστάσεων: έως 28 Ιανουαρίου 2018: Τετάρτη: 20:15, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:15, Κυριακή: 19:15. Διάρκεια παράστασης: 120 λεπτά (με διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 15 ευρώ, μειωμένο: 12 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: καταστήματα: Seven Spots, Reload, Media Markt, βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr και αθηνόραμα.gr, Mobileapp: VIVA wallet.