Skip to main content

Michel Berger: H Google τιμά τον Γάλλο τραγουδιστή και συνθέτη

Ο Γάλλος τραγουδιστής και συνθέτης Michel Berger (Μισέλ Μπερζέ) έχει σήμερα την τιμητική του, αφού η Google του αφιερώνει το σημερινό της doodle, με αφορμή τη συμπλήρωση 72 χρόνων από τη γέννησή του (28 Νοεμβρίου 1947).

Ο Michel Berger κυριάρχησε για δύο δεκαετίες στη γαλλική ποπ μουσική σκηνή. Έγραψε πολλά τραγούδια τα οποία ερμήνευσαν διάφοροι καλλιτέχνες όπως οι Françoise Hardy, Johnny Hallyday, France Gall. Το τραγούδι «Celui qui chante», από το οποίο είναι εμπνευσμένο το σημερινό Doodle, γράφτηκε και ερμηνεύτηκε από τον Berger,  το 1980.

Η Γαλλίδα τραγουδίστρια France Gall (Φρανς Γκαλ) ξελογιάστηκε από την μουσική του Berger όταν άκουσε το τραγούδι του «Attends-moi» το 1973. Κατά την διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής, η Gall ρώτησε την γνώμη του για τα τραγούδια που ο τότε παραγωγός της ήθελε να ηχογραφεί. Παρόλο που ήταν ανήσυχος για την ποιότητα των τραγουδιών, δεν ετίθετο θέμα συνεργασίας.

Έξι μήνες αργότερα,  αφού έκανε τα φωνητικά για το τραγούδι «Mon fils rira du rock’n’roll» στον καινούριο δίσκο του Berger, ο μάνατζερ της τραγουδίστριας ζήτησε από αυτόν να της γράψει τραγούδια.  Η Gall είχε ήδη αποφασίσει ότι «θα είναι αυτός και κανένας άλλος».

Το 1974, το «La Déclaration d’amour» ήταν το πρώτο τραγούδι από μια σειρά επιτυχιών που σηματοδότησε την καριέρα της Gall. Στο μεταξύ, οι δυο καλλιτέχνες, των οποίων η σχέση έγινε κάτι παραπάνω από μουσική, παντρεύτηκαν στις 22 Ιουνίου 1976.

Από τον γάμο τους μέχρι και τον θάνατο του Berger, το 1992 από καρδιακή ανακοπή, η France Gall τραγούδησε αποκλειστικά κομμάτια του Γάλλου συνθέτη, ενώ από τη δεκαετία του 1980 ήδη είχαν ξεκινήσει την από κοινού έντονη ακτιβιστική τους δραστηριότητα για τα παιδιά της Αφρικής, συνεργαζόμενοι με τις γαλλικές ομάδες «Τραγουδιστές χωρίς σύνορα», «SOS Αιθιοπία» και «Action Écoles».  

Το άλμπουμ «Babacar» που κυκλοφόρησε στις αρχές του 1987, πάντα σε στίχους και μουσική του Michel Berger, έμελλε να είναι και το πιο επιτυχημένο στη μετά Gainsbourg περίοδο της France Gall, με το τραγούδι «Ella, elle l’ a» να γίνεται παγκόσμια επιτυχία.  

naftemporiki.gr