Skip to main content

Wall Street: Apple και Κίνα ρίχνουν 550 μονάδες τον Dow

Το «δαγκωμένο μήλο» αποδεικνύεται εξαιρετικά πικρό για τις διεθνείς αγορές. Η υποβάθμιση των προβλέψεων της Apple για τις πωλήσεις, η πρώτη εδώ και 15 χρόνια, εξαιτίας των χαμηλών πτήσεων στην Κίνα, πυροδοτεί νέες μεγάλες ρευστοποιήσεις στη Wall Street. Στο στόχαστρο βρίσκονται βεβαίως οι τεχνολογικές μετοχές, αλλά οι απώλειες εξαπλώνονται σε όλους τους κλάδους, καθώς επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για αναταράξεις από μία απότομη επιβράδυνση του ασιατικού δράκου.  

Η ίδια η Apple βλέπει τη μετοχή της να κάνει βουτιά 8,5% λίγο μετά το κουδούνι της έναρξης. Οδηγεί έτσι τον δείκτη Dow Jones σε πτώση 550 μονάδων ή 2,3%, ενώ λειτουργεί ως το μεγάλο βαρίδι και στον δείκτη Nasdaq, που καταγράφει πτώση 2,15%. Ο S&P 500 ακολουθεί με απώλειες 1,7%.

Οι εταιρείες ημιαγωγών, οι οποίες προμηθεύουν τις Apple και άλλες κατασκευάστριες έξυπνων κινητών παρουσιάζουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οι μετοχές των Intel, Micron Technology και Nvidia καταγράφουν πτώση της τάξης του 2% με 3%. 

Η προειδοποίηση της Apple για το πλήγμα στις πωλήσεις της από την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας πυροδοτεί ανησυχίες για τα «θύματα» που θα έχει το στραβοπάτημα του δράκου σε κλάδους, όπως αυτοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, των πολυτελών αγαθών και των μεταλλευτικών βιομηχανιών.

Η Κίνα είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η μεγαλύτερη καταναλώτρια πρώτων υλών στον κόσμο και λάτρης της πολυτέλειας και από τις «ορέξεις» της εξαρτάται η μοίρα αρκετών πολυεθνικών. 

Στην Ευρώπη ο δείκτης Stoxx Europe 600 καταγράφει μικρότερη πτώση, της τάξης του 0,5%, με τον τεχνολογικό κλάδο να κάνει ωστόσο βουτιά 3% και τους κλάδους πολυτελών αγαθών και πρώτων υλών να υποχωρούν επίσης περίπου 1%. 

naftemporiki.gr