Skip to main content

Πόσο κόστισαν τα δωρεάν τεστ κορωνοϊού στο γαλλικό Δημόσιο

Τον περασμένο μήνα πραγματοποιήθηκαν στη Γαλλία περίπου 30 εκατομμύρια τεστ αντιγόνου Covid ή μοριακά τεστ (PCR), εκ των οποίων τα 28 εκατομμύρια αποζημιώθηκαν από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το μέσο κόστος για την ασφάλιση υγείας έχει μειωθεί, στα 36 ευρώ για το τεστ έναντι 61 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί το εξής: στη Γαλλία τα τεστ (rapid ή PCR) είναι δωρεάν για τους εμβολιασμένους πολίτες, ενώ το PCR κοστίζει περίπου 43 ευρώ, τουλάχιστον στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, και το rapid από 25 έως 40 ευρώ.

Με το πέμπτο κύμα, ποτέ δεν είχαν γίνει τόσα κατά του Covid, παρά τη μερική κατάργηση των τεστ για μη εμβολιασμένους από τα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, τον Δεκέμβριο πραγματοποιήθηκαν περίπου τριάντα εκατομμύρια rapid ή PCR εξετάσεις, εκ των οποίων τα 28 εκατομμύρια αποζημιώθηκαν από το Δημόσιο. Η στήριξη, στο 100% και χωρίς προκαταβολή δαπανών, όπως αναφέρει η γαλλική Les Echos σε ρεπορτάζ της, θα πρέπει να κοστίσει στην Κοινωνική Ασφάλιση 1 δισ. ευρώ για ένα μήνα. Καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, η κυβέρνηση είχε προγραμματίσει ένα χρηματοδοτικό κονδύλι 6 δισ. ευρώ.

Είναι αλήθεια ότι ο Δεκέμβρης δεν ήταν μήνας σαν τους άλλους. Η έκρηξη της παραλλαγής Omicron, η οποία «επιτέθηκε» στο κύμα Δέλτα, προκάλεσε περισσότερες από 200.000 μολύνσεις που ανιχνεύονται σχεδόν καθημερινά μετά την Παραμονή των Χριστουγέννων. Στις 30 Δεκεμβρίου, το εθνικό ποσοστό επίπτωσης ήταν 1.660 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, με το ποσοστό θετικότητας των τεστ να πλησιάζει το 16%.

Επιπλέον, οι Γάλλοι έπρεπε να κάνουν τεστ πριν επανενωθούν με την οικογένεια ή τους φίλους τους, για τους εορτασμούς του τέλους του έτους. Έτσι, την εβδομάδα των Χριστουγέννων (20 έως 26 Δεκεμβρίου), πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 7 εκατομμύρια τεστ, εκ των οποίων 1,55 εκατομμύρια στις 23 Δεκεμβρίου, ρεκόρ. Συνολικά, από την έναρξη της επιδημίας τον Μάρτιο του 2020, βιολόγοι, φαρμακοποιοί και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό θα έχουν πραγματοποιήσει περισσότερα από 200 εκατομμύρια εντελώς δωρεάν τεστ.

Η μείωση του μέσου κόστους του τεστ

Ωστόσο, ο λογαριασμός θα μπορούσε να ήταν ακόμη πιο βαρύς βάσει των δεδομένων του 2020. Το θέμα δεν είναι η μερική διαγραφή των τεστ, που τελικά στοχεύει λίγα άτομα, αφού οι εμβολιασμένοι ενήλικες και παιδιά διατηρούν την κάλυψή τους στο 100%.

Μάλλον, είναι η πτώση του μέσου κόστους μονάδας της δοκιμής που κατέστησε δυνατό τον περιορισμό της προσθήκης. Πράγματι, από 61 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2020 πήγε στα 36 ευρώ τον περασμένο μήνα. Πριν από ένα χρόνο, αναφέρει η Les Echos, σημειώθηκε ήδη μια κορύφωση 9,5 εκατομμυρίων τεστ τον Δεκέμβριο, που κόστισαν 580 εκατομμύρια ευρώ.

Σε τελική ανάλυση, η Γαλλία, η οποία στην αρχή της επιδημίας πάλευε να πάρει τον έλεγχο, καθώς είναι ένας από τους καλούς μαθητές της Ευρώπης. Την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων, εξετάστηκε το 9,3% του πληθυσμού, έναντι 1,4% στη Γερμανία – όπου το κύμα ήταν πολύ πιο αδύναμο. Η Ιταλία ήταν στο 8,3%, το Βέλγιο στο 2,3% και η Δανία έσπασε ρεκόρ δοκιμάζοντας σχεδόν το μισό πληθυσμό της (47,7%).

Ένα είναι ήδη σίγουρο, εξάλλου, ο μήνας Ιανουάριος υπόσχεται να είναι και πάλι πανάκριβος για την Κοινωνική Ασφάλιση, με τους ημερήσιους όγκους τεστ να ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

naftemporiki.gr