Skip to main content

Gabriel: Ψηφιακός «φύλακας – άγγελος» που ψιθυρίζει συμβουλές στο αυτί του χρήστη

Ερευνητές του Carnegie Mellon University αναπτύσσουν ένα σύστημα ονόματι Gabriel (στα πρότυπα του Αρχαγγέλου, Γαβριήλ), που θα είναι σε θέση να «κοιτά πάνω από τον ώμο» του χρήστη και να του ψιθυρίζει συμβουλές για διάφορες εργασίες – από την επισκευή μηχανημάτων μέχρι ιατρικές δραστηριότητες σαν την ανάνηψη ασθενούς ή την απλή συναρμολόγηση ενός επίπλου.

Το National Science Foundation υποστηρίζει το CMU με τετραετές πρόγραμμα χρηματοδότησης, ύψους 2,8 εκατ. δολαρίων, για την περαιτέρω ανάπτυξη του «wearable cognitive asssistance system», που αξιοποιεί ένα οπτικό σύστημα (σαν το Google Glass) σε συνδυασμό με την αχανή γνώση που υπάρχει στο cloud, μέσω μιας καινοτόμου τεχνικής ονόματι «cloudlet».

«Δέκα χρόνια πριν, ο κόσμος το θεωρούσε αυτό επιστημονική φαντασία» λέει σχετικά ο Μαχάντεφ Σατιαναραγιανάν, καθηγητής επιστήμης υπολογιστών και επικεφαλής ερευνητής για το «Gabriel». «Αλλά πλέον είναι στα όρια της πραγματικότητας».

Ο Σατιαναραγιανάν και οι συνάδελφοί του έχουν αναπτύξει proof of concept εφαρμογές για την καθοδήγηση σε εργασίες όπως η συναρμολόγηση LEGO, η καθοδήγηση σε σκιτσάρισμα αλλά και οι συμβουλές σε πρωτάρηδες παίκτες του πινγκ-πονγκ.

Ο ερευνητής χαρακτηρίζει την όλη εμπειρία παρόμοια με αυτήν ενός οδηγού που χρησιμοποιεί σύστημα πλοήγησης GPS. «Σου δίνει οδηγίες όταν τις χρειάζεσαι, σε διορθώνει όταν κάνεις λάθος και ξέρει πότε να σιωπά για να μην ενοχλεί». Υπό κάποια έννοια, είναι σαν ένα ρομπότ- με τη διαφορά να είναι ότι τον ρόλο αυτού που υλοποιεί τις εργασίες αναλαμβάνει ο άνθρωπος χρήστης και όχι μια μηχανή.

Κατά τον Σατιαναραγιανάν, η πρόοδος στον τομέα του computer vision καθιστά δυνατό για υπολογιστές να αναγνωρίζουν αντικείμενα και να κατανοούν το περιεχόμενο εικόνων/ σκηνών.

Εξελιγμένοι αλγόριθμοι όπως ο Watson της ΙΒΜ καθιστούν δυνατόν για υπολογιστές να διευθύνουν εργασίες και το cloud computing κάνει δυνατή τη διεξαγωγή των απαραίτητων υπολογισμών.

Η απαιτούμενη ταχύτητα για αυτές τις εφαρμογές καθίσταται δυνατή χάρη στα cloudlets: data centers που παρέχουν μέρος της υπολογιστικής ισχύος του cloud, και υποστηρίζουν πολλαπλούς χρήστες.

Τα cloudlets είναι κοντά στους χρήστες, καθώς βρίσκονται σε κεραίες κινητής τηλεφωνίας ή γραφεία, έτσι ώστε να είναι σε μικρή απόσταση, από άποψης ασυρμάτων δικτύων.

Αυτό μειώνει κατά πολύ τον χρόνο αντίδρασης, με αποτέλεσμα ο Gabriel να μπορεί να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο – σε σημείο που μπορεί να δίνει συμβουλές σε έναν παίκτη του πινγκ πονγκ για το προς τα πού πρέπει να κινηθεί, αριστερά ή δεξιά, ανάλογα με τη θέση του αντιπάλου.