Skip to main content

Γ. Παπανδρέου: Επιμήκυνση για 70 χρόνια των ελληνικών ομολόγων

Την επιμήκυνση για 70 χρόνια των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στα χέρια των εταίρων και τον μηδενισμό του περιθωρίου στο επιτόκιο των ομολόγων προτείνει, μεταξύ άλλων, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου στη διάρκεια ομιλίας του στη Λάρισα.

Το «Κίνημα» προτείνει επίσης τη σταθεροποίηση των ετήσιων τόκων που πληρώνει η χώρα σε ένα χαμηλό επίπεδο για τις επόμενες δεκαετίες, ένα μορατόριουμ στις αποπληρωμές των «επίσημων δανείων» καθώς και την ανταλλαγή μέρους των ομολόγων με άλλα που θα έχουν ρήτρα ανάπτυξης και θα αποπληρώνονται όσο πάει καλύτερα η οικονομία. «Τώρα χρειάζεται Ελληνικό Σχέδιο για μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων, είπε πως η παρουσία του «Κινήματος» στη Βουλή θα επιβάλει μία άλλη πολιτική καθώς και την επανάσταση του αυτονόητου αλλά και την συνεργασία για σταθερή πορεία της χώρας στην Ε.Ε., ενώ μίλησε για κυβερνητικές συνεργασίες με ξεκάθαρο προοδευτικό πλαίσιο για να υπογραμμίσει: «δεν θα γίνουμε παρακολούθημα κανενός».

Έθεσε δε ως κεντρικό στόχο, την οικοδόμηση της μεταπελατειακής Ελλάδας με βάση ένα Ελληνικό Σχέδιο για το μέλλον βασισμένο στο τρίπτυχο: απελευθέρωση των θεσμών της Δημοκρατίας από τον πελατειακό εναγκαλισμό τους με κάθε λογής συμφέροντα, ανθρωπιά και αλληλεγγύη και ένα κράτος που λειτουργεί με τους πολίτες ασφαλείς, μέσα από την διάσταση της βιώσιμης ανάπτυξης. Ένα σχέδιο που, όπως είπε, θα καταστήσει την Ελλάδα μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα Αξιών, Δικαιοσύνης και Δημιουργίας.

Με απλό τρόπο, συνέχισε, λέω ότι είναι μια άλλη, εναλλακτική, οραματική αλλά και ρεαλιστική, υπεύθυνη πρόταση απέναντι στα ευχολόγια της Ν.Δ. ή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε επί πρωθυπουργίας τους, αναγνωρίζοντας ότι ελήφθησαν αντιδημοφιλείς αποφάσεις «όχι επειδή τρελαθήκαμε ή επειδή εξυπηρετούσαμε άλλα συμφέροντα, όπως έλεγαν οι ψεκασμένοι». «Οι αποφάσεις μας δικαιώθηκαν και από τα όσα ακολούθησαν στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία αλλά και στην Κύπρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, άσκησε σκληρή κριτική στη στάση των λοιπών κομμάτων εκείνη την εποχή και της Ν.Δ. αλλά και στην συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι απέτυχαν να διασφαλίσουν την ομαλή ολοκλήρωση του Προγράμματος Στήριξης, όπως ήταν προγραμματισμένο εδώ και τρία χρόνια, παρ’ όλο που, όπως υποστήριξε, το μεγαλύτερο μέρος της τιτάνιας δημοσιονομικής προσαρμογής είχε ήδη επιτευχθεί μεταξύ του 2009 και του 2011.

Είναι κυριολεκτικά απαράδεκτο, παρατήρησε, μετά από όσα περάσαμε πέντε χρόνια τώρα, μετά από τόση προσπάθεια, τόσες θυσίες, να βυθίζεται, ξανά, η Ελλάδα και οι πολίτες της στην ανασφάλεια, σχολίασε.

Καταλόγισε επίσης, «τεράστιες ευθύνες» και στον ΣΥΡΙΖΑ. «Μας λένε ότι αυτοί μόνο μπορούν και θα χορέψουν τις αγορές στον ρυθμό τους» σχολίασε και πρόσθεσε: «η εθνική στρατηγική εξόδου της χώρας από την κρίση δεν μπορεί να βασίζεται σε ευχολόγια περί μιας ξαφνικής κι απότομης αλλαγής στην Ε.Ε.».