Skip to main content

9+1 ιταλικές προλήψεις

Κάθε πολιτισμός έχει τις δεισιδαιμονίες, τις ιδιορρυθμίες και τις ιδιοσυγκρασίες του, κάτι που τον κάνει μοναδικό στον κόσμο, ακόμα κι αν μπορεί να φαίνονται παράξενοι σε έναν ξένο, τουλάχιστον. Με ένα πλήθος παράλογων πεποιθήσεων και περίεργων πρακτικών που στοχεύουν στην αποτροπή της τύχης, οι Ιταλοί δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ο άτυχος αριθμός 17

Σύμφωνα με το culturetrip, ενώ πολλές χώρες αποφεύγουν τον αριθμό 13, οι Ιταλοί φοβούνται περισσότερο τον αριθμό 17. Αυτός ο φόβος πηγάζει από το γεγονός ότι ο ρωμαϊκός αριθμός του αριθμού 17, XVII, είναι αναγραμματισμός του VIXI, που σημαίνει «Έζησα» στα λατινικά. Κάποιοι το θεωρούν κακό οιωνό καθώς υπονοεί ότι ο θάνατος είναι προ των πυλών.

Malocchio

Το malocchio, ή το κακό μάτι, είναι ένα βλέμμα ζήλειας ή φθόνου και, σύμφωνα με την ιταλική λαογραφία, μπορεί να κάνει κάποιο πραγματικό κακό. Όπως και στην Ελλάδα, εάν κάποιος σας έχει κοιτάξει με το… κακό μάτι, μπορεί να υποφέρετε από πονοκεφάλους ή άλλους σωματικούς πόνους. Για να αντιμετωπίσετε το κακό μάτι, φτιάξτε το σχήμα κέρατων με το χέρι σας ή φορέστε ένα γούρι σε σχήμα κέρατος.

Αποφύγετε τα φτερά

Μερικοί Ιταλοί πιστεύουν ότι το να κρατάς φτερά στο σπίτι είναι κακή τύχη, και διπλά αν είναι φτερά παγωνιού, επειδή το μοτίβο τους είναι παρόμοιο με αυτό ενός ενοχλητικού κακού ματιού.

Μαύρες γάτες

Λόγω της σχέσης τους με τη μαγεία, οι μαύρες γάτες συχνά θεωρούνται κακή τύχη από πολλούς πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο. Άλλοι τα βλέπουν ως θετικό οιωνό και ως φέροντες καλή τύχη. Παραδόξως, και οι δύο πεποιθήσεις διατηρούνται στην Ιταλία – το να βλέπεις μια μαύρη γάτα είναι κακό κάρμα, αλλά αν φτερνιστεί, η καλή τύχη είναι στο δρόμο της.

Tocca ferro

Αντί να αγγίζουν το ξύλο για να αποφύγουν τη δελεαστική μοίρα, οι Ιταλοί λένε «tocca ferro» και αναζητούν κάτι από σίδηρο. Αυτή η δεισιδαιμονία προήλθε από την ιδέα ότι τα πέταλα διώχνουν τα κακά πνεύματα και ορισμένοι ιδιαίτερα δεισιδαίμονες Ιταλοί μπορεί να φέρουν μικρά γούρια ή ακόμα και ένα καρφί που μπορούν να χαϊδέψουν αμέσως.

Το χυμένο λάδι

Πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι ήταν ιστορικά ένα τόσο ακριβό προϊόν, η έκχυση ελαιολάδου πιστεύεται ότι φέρνει κακή τύχη στην Ιταλία. Επομένως, να είστε προσεκτικοί όταν ντύνετε μια σαλάτα, αν και αν τύχει να κάνετε μια γκάφα, ταμπονάρετε λίγο από το χυμένο λάδι πίσω από κάθε αυτί για να διορθώσετε το λάθος σας.

Ευχές για καλή τύχη

Ακριβώς όπως μπορείτε να πείτε σε κάποιον να «σπάσει ένα πόδι» (break a leg) στα αγγλικά, οι Ιταλοί έχουν το δικό τους ιδίωμα για να εύχονται σε κάποιον καλή τύχη χωρίς να προφέρουν πραγματικά αυτή τη φράση, η οποία, φυσικά, θα θεωρηθεί ότι σημαίνει το αντίθετο. Στο bocca al lupo, ή «στο στόμα του λύκου», θα πρέπει να ειπωθεί σε οποιονδήποτε πρόκειται να αναλάβει μια πρόκληση. Η σωστή απάντηση σε αυτό δεν είναι το «ευχαριστώ», αλλά crepi, που σημαίνει «να πεθάνει ο λύκος».

Τα λάθος λουλούδια

Ένα όμορφο τσαμπί λουλούδια κάνει το τέλειο δώρο, αλλά αποφύγετε τα χρυσάνθεμα αν ο παραλήπτης είναι Ιταλός. Τα χρυσάνθεμα δίνονται την Ημέρα των Ψυχών, στα τέλη Οκτωβρίου, όταν οι άνθρωποι επισκέπτονται τα νεκροταφεία και τιμούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που έχουν πεθάνει. Το συγκεκριμένο λουλούδι αντιπροσωπεύει το πένθος, οπότε το να το παρουσιάζουμε σε χαρούμενες περιστάσεις είναι ένα μεγάλο ψεύτικο.

Καπέλα στα κρεβάτια

Οι δεισιδαίμονες Ιταλοί δεν θα βάλουν ποτέ το καπέλο τους σε ένα κρεβάτι φοβούμενοι την κακή τύχη. Αυτή η ενέργεια συνδέεται με τις τελευταίες ιεροτελεστίες που πραγματοποιούνται από ιερείς που επισκέπτονται κάποιον στο νεκροκρέβατό τους.

Ξεκινήστε τη χρονιά με φακές

Οι εορτασμοί της παραμονής της Πρωτοχρονιάς περιλαμβάνουν συχνά lenticchie (φακές) στην Ιταλία. Το σχήμα τους σαν κέρμα χρησιμεύει ως υπενθύμιση χρημάτων και βοηθούν να διασφαλιστεί ότι η επόμενη χρονιά θα είναι ευημερούσα. Σύμφωνα με αυτή την παράδοση, όσο περισσότερο τρώτε, τόσο πιο πλούσιοι θα είστε, γι’ αυτό φάτε!

naftemporiki.gr