Skip to main content

Γκουτέρες: Να αποπυροδοτηθούν οι εντάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

«Είναι απαραίτητο όλα τα μέρη να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποπυροδοτήσουν τις εντάσεις» στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζει ο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στο σχέδιο της έκθεσής του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως επισημαίνεται στο σχέδιο της έκθεσης «το πολιτικό περιβάλλον και το περιβάλλον ασφαλείας στο νησί χαρακτηρίστηκαν από αυξημένη δραστηριότητα γύρω από την εξερεύνηση αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αναδεικνύοντας την αμοιβαία καχυποψία μεταξύ των σχετικών εμπλεκομένων πλευρών».

«Όπως τόνισα επανειλημμένα, είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι φυσικοί πόροι που βρίσκονται γύρω από την Κύπρο θα ωφελήσουν και τις δύο κοινότητες. Διατηρώ την άποψη ότι η ύπαρξη κοινών φυσικών πόρων αποτελεί ισχυρό κίνητρο για όλα τα μέρη να βρουν μια βιώσιμη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και πρέπει να δημιουργήσουν βαθύτερη συνεργασία προς όφελος όλων των Κυπρίων και των ενδιαφερομένων στην περιοχή. Θυμάμαι ότι οι Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ηγέτες συμφώνησαν προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα ανήκουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης» υπογραμμίζει ο κ. Γκουτέρες.

Ο ίδιος εισηγείται την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, έως το τέλος Ιουλίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ στην Νέα Yόρκη, Αποστόλη Ζουμπανιώτη, στο σχέδιο της έκθεσης, το οποίο δόθηκε χθες ανεπίσημα στα μέλη του Σ.Α., ο κ. Γκουτέρες υπενθυμίζει στις παρατηρήσεις του τη σχετική αναφορά της έκθεσης της 28ης Σεπτεμβρίου 2017, όπου τόνιζε ότι οι καλές υπηρεσίες του παραμένουν διαθέσιμες για να βοηθήσουν τις πλευρές εάν αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις με την απαραίτητη πολιτική βούληση. «Επαναλαμβάνω την ενθάρρυνσή μου προς τις πλευρές να διατηρήσουν το έργο, που βασίστηκε στις συγκλίσεις και τις συναντιλήψεις που επιτεύχθηκαν κατά τα τελευταία χρόνια των διαπραγματεύσεων και ιδιαίτερα κατά την περίοδο μεταξύ 15 Μαΐου 2015 και 6 Ιουλίου 2017» αναφέρει.

Στο κεφάλαιο της έκθεσης για τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις του εξαμήνου, ο γ.γ. του ΟΗΕ επισημαίνει ότι, μετά την ολοκλήρωση της Διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας, στις 7 Ιουλίου 2017, και την έκθεση για την αποστολή καλών υπηρεσιών που εκδόθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2017, οι πλευρές παρέμειναν σε περίοδο προβληματισμού για να καθορίσουν εάν και πότε οι συνθήκες θα ωριμάσουν και πάλι για μια ουσιαστική διαδικασία με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης.

Πηγή: ΑΜΠΕ