Skip to main content

Μπαράζ συσκέψεων για τα σχολεία και στο βάθος νέα μέτρα

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη 

Δύσκολη είναι η «εξίσωση» για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία, με ένα μαραθώνιο συσκέψεων να είναι σε εξέλιξη. Το πρωί πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συζητήθηκε η στρατηγική που θα εφαρμοστεί το προσεχές διάστημα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

Νέα σύσκεψη αναμένεται να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου και το απόγευμα με βασικό θέμα τα σχολεία. Αύριο το θέμα θα εξεταστεί στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται την Τετάρτη ή το πιθανότερο την Πέμπτη.

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει κανονικά ο σχεδιασμός και την επόμενη Δευτέρα  να χτυπήσει κουδούνι στα σχολεία.  Μάλιστα  από σήμερα κανονικά λειτουργούν οι βρεφικοί, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί.  Ωστόσο υπάρχουν εισηγήσεις ειδικών να μετατεθεί κατά μια εβδομάδα το άνοιγμα των σχολείων – δηλαδή να πάει για τις 17 του μήνα- προκειμένου να υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα  για την διασπορά του ιού την εορταστική περίοδο.

Πάντως δεδομένο είναι πως η επιστροφή των μαθητών θα γίνει με ένα αυξημένο σύστημα testing και επικαιροποιημένα υγειονομικά πρωτόκολλα. Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα μπουν σε εφαρμογή θα προβλέπεται πως σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος θα κάνουν τεστ όλοι οι μαθητές (και όχι μόνο οι ανεμβολίαστοι). Επίσης εξετάζεται η αύξηση του εβδομαδιαίου αριθμού self test που θα κάνουν οι μαθητές (να πάνε δηλαδή από τα δύο στα τρία).

Οι επόμενες δύο ήμερες θα είναι κρίσιμες, καθώς θα υπάρχει μια σαφέστερη εικόνα για την πορεία της πανδημίας. Προς το παρόν η πίεση στο σύστημα υγείας παραμένει ελεγχόμενη, ωστόσο δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό καθώς οι ειδικοί προβλέπουν πως τα ημερήσια κρούσματα θα ξεπεράσουν τις 50.000. 

«Όχι» σε lockdown – «Ναι» σε μέτρα

Εκτός συζήτησης αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ωστόσο πρόσθετα μέτρα είναι στο τραπέζι. Κλειδωμένη θεωρείται η απόφαση να μπει ημερομηνία λήξης στο πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν κάνουν την τρίτη δόση εντός επταμήνου. Το μέτρο εφαρμόζεται ήδη για τους άνω των 60 ετών και θα επεκταθεί σε όλους, με την απόφαση να θεωρείται ειλημμένη. Nα σημειωθεί πως μέχρι τώρα περισσότεροι από 3.5 εκατομμύρια πολίτες έχουν κάνει  την αναμνηστική δόση.

Από εκεί και πέρα ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα συζητηθεί εκ νέου η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού. Υπενθυμίζεται  πως από τις 16 Ιανουαρίου οι πολίτες άνω των 60  ετών  που παραμένουν ανεμβολίαστοι θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ.  

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν πως το μέτρο απέδωσε καρπούς – ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού 200.000 άτομα άνω των 60 ετών – και στο τραπέζι είναι η επέκταση του στους 50ρηδες. Μάλιστα ανοιχτό είμαι το ενδεχόμενο αν επιδεινωθεί περαιτέρω το επιδημιολογικό φορτίο να υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και για τους  40ρηδες.

Παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολιαστοι εργαζόμενοι για να προσέρχονται στη δουλειά τους (να πάνε από δύο σε τρία την εβδομάδα). Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην επιτρέπεται σε όσους δεν έχουν κάνει  το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία η είσοδος ούτε στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης και της διασκέδασης (στους κλειστούς απαγορεύεται ήδη).