Skip to main content

Κίνα: Iστορική καταστροφή έξι τόνων ελεφαντόδοντου

Για πρώτη φορά στα χρονικά, η Κίνα προχώρησε στην καταστροφή 6,1 τόνων κατασχεθέντος ελεφαντόδοντου, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της λαθροθηρίας και του λαθρεμπορίου προϊόντων από άγρια ζώα. Η ποσότητα είναι περίπου η ίδια με αυτήν που καταστράφηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο στο Ντένβερ του Κολοράντο.

Όπως και στις Ηνωμένες Πολιτείες, εργάτες συνέθλιψαν χιλιάδες διακοσμητικά και χαυλιόδοντες με τη χρήση ειδικού μηχανήματος θραύσης βράχων, μπροστά στις κάμερες τηλεοπτικών συνεργείων. Η… εκδήλωση διοργανώθηκε από την κρατική υπηρεσία δασών και τις τελωνειακές αρχές, στο Ντονγκουάν της επαρχίας Γκουαντόνγκ, η οποία αποτελεί κέντρο διακίνησης προϊόντων από χαυλιόδοντα.

Η Εταιρεία για τη Διατήρηση της Άγριας Ζωής (WCS) συνεχάρη το Πεκίνο, με τον πρόεδρό της Κριστιάν Σάμπερ να αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση ότι η κινεζική κυβέρνηση «έδειξε στον κόσμο ότι η λαθροθηρία και παράνομη κατανάλωση ελεφαντόδοντου δεν είναι αποδεκτή».

Από την πλευρά του ο Τζινγκούο Χε από το Διεθνές Ταμείο για την Προστασία των Ζώων (IFAW) δήλωσε ότι η καταστροφή του ελεφαντόδοντου του άφησε μια «γλυκόπικρη γεύση». «Όταν βλέπει κανείς έξι τόνους ελεφαντόδοντου, το πρώτο που διερωτάται είναι από πόσους ελέφαντες μπορεί να προήλθαν», είπε στον Independent. «Για ποιο λόγο θανατώθηκαν αυτοί οι ελέφαντες; Το ελεφαντόδοντο δεν αποτελεί ανάγκη, είναι ένα είδος πολυτελείας που οι άνθρωποι δεν χρειάζονται. Παράλληλα όμως, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κινεζική κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα.»

Σύμφωνα με οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, η Κίνα είναι μία από τις «κινητήριες δυνάμεις» της λαθροθηρίας παγκοσμίως, καθώς η μεσαία τάξη επιδιώκει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την αγορά διακοσμητικών ως συμβόλων πλούτου και δήθεν φαρμακευτικών σκευασμάτων με βάση το ελεφαντόδοντο.