Skip to main content

Ν. Κορέα: Κυβερνητικό σχέδιο για την απεξάρτηση από άνθρακα

Το υπουργείο Ενέργειας της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι η χώρα έχει οριστικοποιήσει σχέδιο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας που στοχεύει να καταστήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ως την κύρια επιλογή της χώρας για την παραγωγή ενέργειας τα επόμενα 15 χρόνια.

Το σχέδιο περιγράφει τη σταδιακή μείωση της χρήσης άνθρακα και των πυρηνικών καυσίμων, καθώς θα αυξάνεται η χρήση του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την παραγωγή ενέργειας από το 2017 έως το 2031.

«Σχεδιάζουμε να πραγματοποιήσουμε ομαλά την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής της χώρας με βάση αυτό το σχέδιο», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Η Νότια Κορέα σχεδιάζει να καλύπτει το 20% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2030, σύμφωνα με το Reuters. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας στοχεύει στην αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στα 58,5 γιγαβάτ έως το 2030, από 11,3 γιγαβάτ που διαθέτει σήμερα.

Την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Ενέργειας ανακοίνωσε πιο συγκεκριμένα ότι το σχέδιο απαιτεί την προσθήκη 30,8 γιγαβάτ παραγωγής ηλιακής ισχύος και 16,5 γιγαβάτ αιολικής ισχύος.

Η Νότια Κορέα παράγει σήμερα περισσότερο από το 70% της ενέργειάς της από άνθρακα και πυρηνικά, ενώ η ανανεώσιμη ενέργεια αντιπροσωπεύει μόλις το 6%.

Σύμφωνα με το σχέδιο, το μερίδιο του άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί στο 36,1% το 2030 και το μερίδιο της πυρηνικής ενέργειας στο 23,9%, αλλά οι δύο τομείς θα εξακολουθούν να αποτελούν πάνω από το 50% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο τέλος της επόμενης δεκαετίας.