Skip to main content

Ρόμπερτ Χάμπερτ: Να μειωθεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, θέλει να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Πρέπει να βελτιώσουμε τις προβλέψεις μας για τον επόμενο χειμώνα», δήλωσε ο πολιτικός των Πρασίνων στις εφημερίδες του ομίλου Funke-Mediengruppe και στη γαλλική εφημερίδα «Ouest-France».

Η γεωπολιτική κατάσταση αναγκάζει τη Γερμανία να «δημιουργήσει άλλες επιλογές εισαγωγής και να διαφοροποιήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των ζητημάτων υποδομής», πρόσθεσε. «Πρέπει να δράσουμε εδώ και να προστατευτούμε καλύτερα. Αν δεν το κάνουμε αυτό, γινόμαστε πιόνι», τόνισε.

Ο Χάμπεκ σημείωσε ότι η αγορά φυσικού αερίου ήταν πλήρως απορυθμισμένη. «Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμία κρατική επιρροή. Δεν μπορεί να παραμείνει έτσι» είπε.

Ταυτόχρονα, ο Χάμπεκ προειδοποίησε για τις συνέπειες της θέσης σε λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. «Γεωπολιτικά, ο Nord Stream 2 όχι μόνο αυξάνει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, αλλά και τη συγκέντρωση σε μια γραμμή εφοδιασμού που είναι ευάλωτη», σημείωσε.

«Τις τελευταίες εβδομάδες και η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία αύξησαν την ανησυχία μας ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει επίσης τις προμήθειες φυσικού αερίου κατά των γερμανικών συμφερόντων». Σε περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί στην Ουκρανία, «είναι κατανοητή κάθε κύρωση που είναι κατάλληλη για να αναγκάσει τη Ρωσία να αποσυρθεί», είπε ο Χάμπεκ.

naftemporiki.gr